About: Vliv sacharózy jako zpomalující přísady na tuhnutí cementové pasty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Chemical admixtures are used to alter the course of cement hydration reactions and the properties of concrete. Many organic admixtures containing a HO-C-C=O group markedly increase the setting time of cement mixtures, and sugars form an important class of such compounds. The effect of sucrose on the early hydration of Portland cement paste by determining of Ca2+ ions and by calorimetry has been studied. (en)
  • Mnoho chemických sloučenin má vliv na změnu mechanismu hydratační reakce cementu, avšak přesný mechanismus velké řady reakcí těchto sloučenin s cementovou směsí nebyl dosud zcela objasněn. Látky, které se označují jako chemické přísady, reagují jak se složkami cementu, s hydratovanými slínkovými minerály, tak i s dalšími produkty hydratace, různě tedy ovlivňují fyzikální, chemické i mechanické vlastnosti cementových směsí. Přísady zpomalující ovlivňují hydrataci kalciumaluminátů, které hrají podstatnou roli v průběhu prvních hodin hydratačního procesu. Bylo provedeno stanovení volných Ca2+ iontů metodou vyvinutou na katedře fyziky v prvních 100 minutách hydratace cementové pasty a kalorimetrické měření v prvních 150 minutách hydratační reakce cementu pro cementovou pastu s přídavkem sacharózy přísady a pro srovnávací vzorek cementové pasty bez této přísady. Pro obě metody byla použita cementová pasta pro w/c =0,5, t= 25°C. Výsledné křivky pro stanovení Ca2+ iontů i kalorimetrické měření vykazují výrazný rozdíl, který je důsledkem zpomalení hydratační reakce cementu přídavkem sacharózy.
  • Mnoho chemických sloučenin má vliv na změnu mechanismu hydratační reakce cementu, avšak přesný mechanismus velké řady reakcí těchto sloučenin s cementovou směsí nebyl dosud zcela objasněn. Látky, které se označují jako chemické přísady, reagují jak se složkami cementu, s hydratovanými slínkovými minerály, tak i s dalšími produkty hydratace, různě tedy ovlivňují fyzikální, chemické i mechanické vlastnosti cementových směsí. Přísady zpomalující ovlivňují hydrataci kalciumaluminátů, které hrají podstatnou roli v průběhu prvních hodin hydratačního procesu. Bylo provedeno stanovení volných Ca2+ iontů metodou vyvinutou na katedře fyziky v prvních 100 minutách hydratace cementové pasty a kalorimetrické měření v prvních 150 minutách hydratační reakce cementu pro cementovou pastu s přídavkem sacharózy přísady a pro srovnávací vzorek cementové pasty bez této přísady. Pro obě metody byla použita cementová pasta pro w/c =0,5, t= 25°C. Výsledné křivky pro stanovení Ca2+ iontů i kalorimetrické měření vykazují výrazný rozdíl, který je důsledkem zpomalení hydratační reakce cementu přídavkem sacharózy. (cs)
Title
  • Vliv sacharózy jako zpomalující přísady na tuhnutí cementové pasty
  • Vliv sacharózy jako zpomalující přísady na tuhnutí cementové pasty (cs)
  • Effect of sucrose as a set-retarding admixture on setting of cement paste (en)
skos:prefLabel
  • Vliv sacharózy jako zpomalující přísady na tuhnutí cementové pasty
  • Vliv sacharózy jako zpomalující přísady na tuhnutí cementové pasty (cs)
  • Effect of sucrose as a set-retarding admixture on setting of cement paste (en)
skos:notation
  • RIV/68407700:21110/12:00195135!RIV13-MSM-21110___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178123
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68407700:21110/12:00195135
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Hydrating cement paste; admixtures; retarders; sucrose; concentration of Ca2+ ions (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B88276A76D36]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Juniorstav 2012 - 14. odborní konference doktorského studia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hošková, Šárka
  • Rollová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
https://schema.org/isbn
  • 978-80-214-4393-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 21110
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software