About: Semantics and pragmatics of grammatical number: the word-formative aspect     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Singulárové tvary substantiv mohouvyjadřovat vedle příležitostné početní jednosti singularitu jakožto simplexnost, nestrukturovanost, homogenitu, kvantovou neurčenost (tedy nekvantovost, mimokvantovost), popř. syntetičnost (u jmen hromadných); plurál pak vedle početní mnohosti vyjadřuje komplexnost, strukturovanost, heterogenitu projevující se jako kvantovost, popř. analytičnost (u jmen pomnožných). Jde o hypotetické sémantické znaky, jež mohou být podle komunikační situace přehodnoceny. Namísto počitatelnosti : nepočitatelnosti substance (nemluvě o tzv. počitatelnosti substantiv) uvažuji pouze o protikladu počítanosti : nepočítanosti, jen do jisté míry uzuální. Vzhledem k obecně uznávané a korpusově potvrzované relativitě výlučnosti tvarů jednoho z čísel u tzv. singularií a pluralií tantum se jeví jako vhodnější hovořit pouze o substantivech s převahou tvarů singulárových či plurálových, a to s převahou různě výraznou. Při značné polysémii většiny lexémů opakovaně zaznamenáváme odlišný poměr tvarů singulárových a plurálových pro jednotlivé lexie – a nakonec i proměnlivosti v diachronní perspektivě. Vyváženost či asymetrie poměru zástupců obou částí paradigmatu je dána pozicí sémů typu ,hromadnost/souhrnnost, ,látkovost/beztvarost/homogenita nebo ,složenost v dynamicky (re)hierarchizované struktuře sémému (obvykle vnímané v důsledku jako metaforický nebo metonymický významový posun provázející a podmiňující vymanění z číselné exkluzivity singularií a pluralií).
  • Singulárové tvary substantiv mohouvyjadřovat vedle příležitostné početní jednosti singularitu jakožto simplexnost, nestrukturovanost, homogenitu, kvantovou neurčenost (tedy nekvantovost, mimokvantovost), popř. syntetičnost (u jmen hromadných); plurál pak vedle početní mnohosti vyjadřuje komplexnost, strukturovanost, heterogenitu projevující se jako kvantovost, popř. analytičnost (u jmen pomnožných). Jde o hypotetické sémantické znaky, jež mohou být podle komunikační situace přehodnoceny. Namísto počitatelnosti : nepočitatelnosti substance (nemluvě o tzv. počitatelnosti substantiv) uvažuji pouze o protikladu počítanosti : nepočítanosti, jen do jisté míry uzuální. Vzhledem k obecně uznávané a korpusově potvrzované relativitě výlučnosti tvarů jednoho z čísel u tzv. singularií a pluralií tantum se jeví jako vhodnější hovořit pouze o substantivech s převahou tvarů singulárových či plurálových, a to s převahou různě výraznou. Při značné polysémii většiny lexémů opakovaně zaznamenáváme odlišný poměr tvarů singulárových a plurálových pro jednotlivé lexie – a nakonec i proměnlivosti v diachronní perspektivě. Vyváženost či asymetrie poměru zástupců obou částí paradigmatu je dána pozicí sémů typu ,hromadnost/souhrnnost, ,látkovost/beztvarost/homogenita nebo ,složenost v dynamicky (re)hierarchizované struktuře sémému (obvykle vnímané v důsledku jako metaforický nebo metonymický významový posun provázející a podmiňující vymanění z číselné exkluzivity singularií a pluralií). (cs)
  • Singular forms of Nouns (Substantives) can express singularity as simplexity, non-structurality, homogeneity, quantum indefinity and synthetic meaning (in case of singular mass nouns); plural forms then express besides plurality also complexity, structurality, and heterogeneity, signalling quantity and analytical meaning (in case of invariable plural nouns). Hypothetical semantic signs, changeable in connection with the communicative situation, are concerned. In connection with Invariable Singular Nouns and Invariable Plural Nouns it seems more suitable to talk about nouns with less or more distinctly prevailing singular or plural forms. Due to the considerable polysemy of a majority of lexemes, a different proportion between singular and plural forms of individual lexical units is recorded, as well as changeability from the diachronic perspective. The crucial argument for a choice between expressing a phenomenon in a simplex or a complex way is a communicative need. (en)
Title
  • Semantics and pragmatics of grammatical number: the word-formative aspect (en)
  • Sémantika a pragmatika gramatického čísla; aspekt slovotvorný
  • Sémantika a pragmatika gramatického čísla; aspekt slovotvorný (cs)
skos:prefLabel
  • Semantics and pragmatics of grammatical number: the word-formative aspect (en)
  • Sémantika a pragmatika gramatického čísla; aspekt slovotvorný
  • Sémantika a pragmatika gramatického čísla; aspekt slovotvorný (cs)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/14:00441737!RIV15-GA0-68378092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA13-07138S)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 44388
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/14:00441737
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grammar; grammatical category; number; semantics; pragmatics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8955584234D4]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Jazyk a jazykoveda v interpretácii
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vondráček, Miloslav
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Komenského v Bratislave
https://schema.org/isbn
  • 978-80-223-3695-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software