About: Mechanické krácení a mechanické skládání; blending     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • As the title announces, the article shows three ways of word formation and the place they have had (if any) in traditional Czech language manuals. For mechanical shortenings, a new appraisal is claimed, instead of they belong generally to slang or argot. Three types of mechanical compounding are distinguished – (a) compounding first syllables or initial chains, (b) compounding with affixoids, (c) blending – having that in common they desintegrate the morphemic structure of foundation words (unlike derivation or regular compounding). Blending is characterized in the central part. Numerous names for blending are mentioned and two traditional types of blends – portmanteaux, telescopes – are illustrated. However, we cannot conceal some objections to those both classes. Problems are exemplified in the casuistry. Diverse attitudes towards blends in national communities and linguistics are mentioned in the last part, where also questions are asked how important for neology blends may be and what are the preliminaries for a grammar of blends. (en)
  • Jak naznačuje název, článek ukazuje tři způsoby tvoření slov a jejich místo (pokud je mají) v tradičních čských jazykových příručkách. Pro mechanické krácení se požaduje jiný status, než že obecně příslušejí ke slangu nebo argotu. Rozlišují se tři typy mechanického skládání – (a) skládání prvních slabik nebo počátečních řetězců, (b) skládání s afixoidy, (c) blending, které mají společné, že dezintegrují morfémovou strukturu základových slov (na rozdíl od derivace nebo pravidelného skládání). V hlavní části je podána charakteristika blendingu. Zmiňují se nejrůznější označení blendingu i jeho tradované dva typy, věšáky (portmanteaux) a teleskopy; nelze však zamlčet námitky k dělení na tyto dva typy. Problémy jsou představeny v kazuistice. Závěrečná část se zmiňuje o různých přístupech k blendingu v jednotlivých národních společenstvích a lingvistikách a kladou se otázky, jak důležité jsou blendy pro neologii a které jsou předpoklady gramatiky blendů.
  • Jak naznačuje název, článek ukazuje tři způsoby tvoření slov a jejich místo (pokud je mají) v tradičních čských jazykových příručkách. Pro mechanické krácení se požaduje jiný status, než že obecně příslušejí ke slangu nebo argotu. Rozlišují se tři typy mechanického skládání – (a) skládání prvních slabik nebo počátečních řetězců, (b) skládání s afixoidy, (c) blending, které mají společné, že dezintegrují morfémovou strukturu základových slov (na rozdíl od derivace nebo pravidelného skládání). V hlavní části je podána charakteristika blendingu. Zmiňují se nejrůznější označení blendingu i jeho tradované dva typy, věšáky (portmanteaux) a teleskopy; nelze však zamlčet námitky k dělení na tyto dva typy. Problémy jsou představeny v kazuistice. Závěrečná část se zmiňuje o různých přístupech k blendingu v jednotlivých národních společenstvích a lingvistikách a kladou se otázky, jak důležité jsou blendy pro neologii a které jsou předpoklady gramatiky blendů. (cs)
Title
  • Mechanické krácení a mechanické skládání; blending
  • Mechanické krácení a mechanické skládání; blending (cs)
  • : Mechanical shortening, mechanical compounding; blending (en)
skos:prefLabel
  • Mechanické krácení a mechanické skládání; blending
  • Mechanické krácení a mechanické skládání; blending (cs)
  • : Mechanical shortening, mechanical compounding; blending (en)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/13:00425030!RIV14-GA0-68378092
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA13-07138S)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 86999
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/13:00425030
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • irregular word formation; mechanical shortening; mechanical compounding; blending (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4657D52629BE]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Sofija
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Problemi na neologijata v slavjanskite ezici
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šimandl, Josef
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Akademično izdatelstvo %22Prof. Marin Drinov%22
https://schema.org/isbn
  • 978-954-322-636-8
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 81 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software