About: To the Territorial Differentiation of Prepositions in Moravian and Silesian Anoikonyms (Minor Place Names)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Konfrontace onymické a dialektové mapy může přinést poznatky o jevech doposud nepopsaných. Tak je tomu např. u předložek k/ke/ku a při a jejich fungování v dialektech. Materiál ze Slovníku pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku ukazuje, že předložka ku (spis. ,k, ke) se na sledovaném území vyskytuje pouze ve slezských nářečích (např. Ku fabrice, Ku kaplici). Neobjevuje se pouze u anoikonym, patří do výrazného nářečního areálu, jak dokládá Český jazykový atlas. Její existence souvisí s interferenčními vlivy polskými. Teritoriální rozdíly se objevují také u předložky při ,u: ta je zaznamenána v anoikonymech z celé Moravy, ale koncentrovaně se objevuje jen v anoikonymech ze Slezska (Při dolách). I zde jde o jev navazující na sousední polštinu. Jde však jen o specifikum v rovině propriální (anoikonymické).
  • Konfrontace onymické a dialektové mapy může přinést poznatky o jevech doposud nepopsaných. Tak je tomu např. u předložek k/ke/ku a při a jejich fungování v dialektech. Materiál ze Slovníku pomístních jmen na Moravě a ve Slezsku ukazuje, že předložka ku (spis. ,k, ke) se na sledovaném území vyskytuje pouze ve slezských nářečích (např. Ku fabrice, Ku kaplici). Neobjevuje se pouze u anoikonym, patří do výrazného nářečního areálu, jak dokládá Český jazykový atlas. Její existence souvisí s interferenčními vlivy polskými. Teritoriální rozdíly se objevují také u předložky při ,u: ta je zaznamenána v anoikonymech z celé Moravy, ale koncentrovaně se objevuje jen v anoikonymech ze Slezska (Při dolách). I zde jde o jev navazující na sousední polštinu. Jde však jen o specifikum v rovině propriální (anoikonymické). (cs)
  • Confrontation of an onymic and dialect map can inform of the phenomena that have not been described yet. This is, for instance, the case with the prepositions k/ke/ku and při and their functioning in dialects.The material of the Dicitonary of Moravian and Silesian Anoikonyms shows that the preposition ku (standard, to, toward(s)') on the territory under investigation can only be found in Silesian dialects (e.g. Ku fabrice, Ku kaplici [Towards the factory, To the chapel]). This preposition appears not only within anoikonyms; it belongs to the significant dialect area, as is evidenced by the Czech Linguistic Atlas. Its existence relates to Polish interferential influences. The territorial differences can also be observed with the preposition při, at, near, close to': In the territory of Moravia, only a scattered occurrence of this preposition in anoikonyms was registered; in Silesia, however, this preposition is accumulated (Při dolách [Near the mines]); again, it is a phenomenon connected to neighbouring Polish. Nevertheless, it is only the specificity in the proprial (anoikonymic) level. (en)
Title
  • To the Territorial Differentiation of Prepositions in Moravian and Silesian Anoikonyms (Minor Place Names) (en)
  • K územnímu rozrůznění předložek v pomístních jménech na Moravě a ve Slezsku
  • K územnímu rozrůznění předložek v pomístních jménech na Moravě a ve Slezsku (cs)
skos:prefLabel
  • To the Territorial Differentiation of Prepositions in Moravian and Silesian Anoikonyms (Minor Place Names) (en)
  • K územnímu rozrůznění předložek v pomístních jménech na Moravě a ve Slezsku
  • K územnímu rozrůznění předložek v pomístních jménech na Moravě a ve Slezsku (cs)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/11:00388147!RIV13-GA0-68378092
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GAP406/11/1786)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206976
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/11:00388147
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • onymic area; dialect area; prepositions (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2CE6A55276A9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta onomastica
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 52
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kloferová, Stanislava
issn
  • 1211-4413
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software