About: Pozice %22stylu mluveného%22 a %22stylu psaného%22 v klasifikaci stylů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This contribution deals with the topic of the spoken and the written from the perspective of stylistics; in this context, attention is devoted to some stylistic concepts which currently appear to be controversial or require some revision. It reacts, among others, to the recently published Polish publication by Kordian Bakuła Mówione pisane: komunikacja, język, tekst (2008) [Spoken Written: Communication, Language, Text] and leans toward the understanding of the spoken and the written as two different styles. The analysis of the written and spoken versions of the same story, told by the same person, is oriented above all toward syntactic differences; it serves as an argument for the claim that spoken and written Czech cannot be understood as two different languages, with a differing repertoire of syntactic structures or grammatical means. Though both versions of the narration differ in many ways, they do so through their overall coloring, atmosphere – it means through their style. The idea of spoken and written style is likely in harmony with that of the conceptual written and spoken (as opposed to the medium-specific; cf. Raible 1994). The spoken and the written are further placed in a relationship to concepts from the area of typology of style. K. Hausenblas (1973) considered the style of spoken and written expression to be simplex styles. Perhaps the term macrostyle would be appropriate for them, though it is categorized among the functional styles in the dictionary by Kožina et al (2003). Of the functional styles, the broadly understood “spoken style is closest to the Czech terms styl hovorový (prostě sdělovací, běžně mluvený, kolokviální) [colloquial style, simple informative style, everyday spoken style], in Polish potoczny, in Russian razgovornyj. However, it is not possible to unambiguously connect style with a particular realized variety; also, the concept of register most likely refers to a point somewhere in between style and variety. (en)
  • Příspěvek se zabývá tématem mluvenost – psanost z pohledu stylistického; v této souvislosti je věnována pozornost některým stylistickým pojmům-termínům, které se v dnešní době jeví jako sporné nebo vyžadují určitou revizi. Reaguje mj. na nedávno vydanou závažnou polskou publikaci Kordiana Bakuły Mówione pisane: komunikacja, język, tekst (2008) a přiklání se k chápání mluvenosti a psanosti jako dvou rozdílných stylů. Rozbor psané a mluvené verze téhož příběhu, který vypráví tatáž osoba, je zaměřen zejména na odlišnosti v syntaktické výstavbě; slouží jako argument pro tvrzení, že mluvenou a psanou češtinu nelze chápat jako dva odlišné jazyky, s odlišným repertoárem syntaktických struktur nebo gramatických prostředků. Obě verze vypravování se sice výrazně a mnohostranně liší – ale celkovým zabarvením, atmosférou, čili nejspíše stylem. Mluvenost a psanost jsou dále uváděny do vztahu k pojmům z oblasti typologie stylů. K. Hausenblas (1973) považoval styl mluvených a psaných projevů za styly simplexní. Hodil by se pro ně možná termín makrostyl, který je ovšem ve slovníku Kožinové ad. (2003) přiřazen stylům funkčním. Z funkčních stylů se široce chápanému „stylu mluvenému“ nejvíc blíží styl hovorový (prostě sdělovací, běžně mluvený, kolokviální), v polštině potoczny, v ruštině razgovornyj. Nelze ovšem jednoznačně k sobě přiřadit styl a určitý realizační útvar, varietu jazyka; a někam mezi styl a útvar (varietu) odkazuje zřejmě pojem registr. Komplikované je z tohoto hlediska i vymezení pojmů idiolekt (má blízko k individuálnímu stylu) a sociolekt (má blíže k jazykové varietě); někdy se rozlišuje např. idiolekt a idiostyl. Představa mluveného a psaného stylu je zřejmě v souladu s představou konceptuální psanosti a mluvenosti (na rozdíl od mediální; srov. Raible 1994). Závěr příspěvku pak obsahuje ještě úvahu o tom, zda podstatou stylu je skutečně záměrnost (záměrný výběr prostředků a způsobů jejich organizace v textu).
  • Příspěvek se zabývá tématem mluvenost – psanost z pohledu stylistického; v této souvislosti je věnována pozornost některým stylistickým pojmům-termínům, které se v dnešní době jeví jako sporné nebo vyžadují určitou revizi. Reaguje mj. na nedávno vydanou závažnou polskou publikaci Kordiana Bakuły Mówione pisane: komunikacja, język, tekst (2008) a přiklání se k chápání mluvenosti a psanosti jako dvou rozdílných stylů. Rozbor psané a mluvené verze téhož příběhu, který vypráví tatáž osoba, je zaměřen zejména na odlišnosti v syntaktické výstavbě; slouží jako argument pro tvrzení, že mluvenou a psanou češtinu nelze chápat jako dva odlišné jazyky, s odlišným repertoárem syntaktických struktur nebo gramatických prostředků. Obě verze vypravování se sice výrazně a mnohostranně liší – ale celkovým zabarvením, atmosférou, čili nejspíše stylem. Mluvenost a psanost jsou dále uváděny do vztahu k pojmům z oblasti typologie stylů. K. Hausenblas (1973) považoval styl mluvených a psaných projevů za styly simplexní. Hodil by se pro ně možná termín makrostyl, který je ovšem ve slovníku Kožinové ad. (2003) přiřazen stylům funkčním. Z funkčních stylů se široce chápanému „stylu mluvenému“ nejvíc blíží styl hovorový (prostě sdělovací, běžně mluvený, kolokviální), v polštině potoczny, v ruštině razgovornyj. Nelze ovšem jednoznačně k sobě přiřadit styl a určitý realizační útvar, varietu jazyka; a někam mezi styl a útvar (varietu) odkazuje zřejmě pojem registr. Komplikované je z tohoto hlediska i vymezení pojmů idiolekt (má blízko k individuálnímu stylu) a sociolekt (má blíže k jazykové varietě); někdy se rozlišuje např. idiolekt a idiostyl. Představa mluveného a psaného stylu je zřejmě v souladu s představou konceptuální psanosti a mluvenosti (na rozdíl od mediální; srov. Raible 1994). Závěr příspěvku pak obsahuje ještě úvahu o tom, zda podstatou stylu je skutečně záměrnost (záměrný výběr prostředků a způsobů jejich organizace v textu). (cs)
Title
  • Pozice %22stylu mluveného%22 a %22stylu psaného%22 v klasifikaci stylů
  • Pozice %22stylu mluveného%22 a %22stylu psaného%22 v klasifikaci stylů (cs)
  • The position of %22spoken style%22 and %22written style%22 in style classification (en)
skos:prefLabel
  • Pozice %22stylu mluveného%22 a %22stylu psaného%22 v klasifikaci stylů
  • Pozice %22stylu mluveného%22 a %22stylu psaného%22 v klasifikaci stylů (cs)
  • The position of %22spoken style%22 and %22written style%22 in style classification (en)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/11:00386186!RIV13-AV0-68378092
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA405/09/2028), Z(AV0Z90610518)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 222274
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/11:00386186
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • the spoken; the written; linguistic means; functional; complex; simplex styles (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • PL - Polská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2718C69921BB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Stylistyka
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 20
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hoffmannová, Jana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1230-2287
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 80 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software