About: Profesor Bohumil Ryba, mezi vědou a vězením     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The political trials were the most harsh form of persecution perpetrated by the communist regime in Czechoslovakia. They served to support and justification of the totalitarian regime established by the Communist Party and above all to spread of fear. The overwhelming majority of the trials were artificially fabricated and involved all sorts of the society. The representatives of intelligentsia were very often among them who were stricken by the political persecution. An university professor Bohumil Ryba was an extraordinarily talented and diligent classical philologist, an excellent expert on old Czech manuscripts and unfortunately one of those who got in wrong with the state authority. He was arrested in 1953 and subsequently sentenced by fabricated accusation of high treason and espionage to 19 years in prison. Althougt he was amnestied in 1960, his scientific work and his life at all was appreciably restricted by the regime. The final rehabilitation of professor Bohumil Ryba came true as late as posthumously in 1991. (en)
  • Politické procesy patřily k nejkrutějším formám politické perzekuce odehrávající se v období vlády komunistického režimu v Československu. Sloužily k podpoře a ospravedlnění komunisty nastoleného totalitního uspořádání a především k šíření strachu. Procesy, jejichž převážná většina byla uměle vykonstruovaná, zasáhly všechny společenské vrstvy, představitele inteligence nevyjímajíce. Univerzitní profesor Bohumil Ryba, neobyčejně nadaný a pracovitý klasický filolog, vynikající znalec starých českých rukopisů, se bohužel zařadil mezi ty, kteří uvízli v hledáčku Státní bezpečnosti. V roce 1953 byl zatčen a na základě smyšleného obvinění z velezrady a špionáže následně odsouzen k 19 letům vězení. Ačkoli byl v roce 1960 amnestován, jeho vědecká práce a celý jeho život byly i nadále režimem značně omezovány a znepříjemňovány. K oficiální rehabilitaci Bohumila Ryby došlo až v roce 1991, tedy posmrtně.
  • Politické procesy patřily k nejkrutějším formám politické perzekuce odehrávající se v období vlády komunistického režimu v Československu. Sloužily k podpoře a ospravedlnění komunisty nastoleného totalitního uspořádání a především k šíření strachu. Procesy, jejichž převážná většina byla uměle vykonstruovaná, zasáhly všechny společenské vrstvy, představitele inteligence nevyjímajíce. Univerzitní profesor Bohumil Ryba, neobyčejně nadaný a pracovitý klasický filolog, vynikající znalec starých českých rukopisů, se bohužel zařadil mezi ty, kteří uvízli v hledáčku Státní bezpečnosti. V roce 1953 byl zatčen a na základě smyšleného obvinění z velezrady a špionáže následně odsouzen k 19 letům vězení. Ačkoli byl v roce 1960 amnestován, jeho vědecká práce a celý jeho život byly i nadále režimem značně omezovány a znepříjemňovány. K oficiální rehabilitaci Bohumila Ryby došlo až v roce 1991, tedy posmrtně. (cs)
Title
  • Profesor Bohumil Ryba, mezi vědou a vězením
  • Profesor Bohumil Ryba, mezi vědou a vězením (cs)
  • Professor Bohumil Ryby, between science and prison (en)
skos:prefLabel
  • Profesor Bohumil Ryba, mezi vědou a vězením
  • Profesor Bohumil Ryba, mezi vědou a vězením (cs)
  • Professor Bohumil Ryby, between science and prison (en)
skos:notation
  • RIV/68378092:_____/10:00441721!RIV15-AV0-68378092
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 282548
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378092:_____/10:00441721
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Bohumil Ryba; linguistics; history; classical philology; political persecution; political trials (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6AE60EBFF37B]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Archivu bezpečnostních složek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Dvořáčková, Věra
issn
  • 2336-1387
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software