About: Inovations in the time of privileges: Höchenberger's invention of the field printery     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The text analyses the attempts of the Prague book printer Jan Tomas Höchenberger to obtain the privileged position of a military book printer in the 1770s, hence at the time when it was difficult for new companies to win recognition against the obsolete system of privileges. After the first, unsuccessful attempt in 1779-1780, he applied for the privilege again with a 'filed printing press on a cart', which was labelled by both the author and the historian Josef Dobrovský as Höchenberger's 'own invention'. The attempt to obtain the privilege is analysed on the background of the stiffness of the existing system of privileges and on the basis of the thesis of the French book historian Frederic Barbier that at the end of the 18th century there was 'the second book revolution', which however unlike the first (Gutenberg's invention) and third (digitisation) was not characterised by technical progress but by the spreading and democratisation of printed communication. On this background, Höchenberger's attempt is all the more remarkable in that field printing presses fulfil the need of administering the new 'people's' armies and communicating with the growing number of the soldiers that do not fight as mercenaries for money but for their 'country' and 'nation'. (en)
  • Text se zaměřuje na pokusy pražského tiskaře Jana Tomáše Höchenbergera o získání výsadního postavení vojenského knihtiskaře v sedmdesátých letech 18. století, kdy bylo pro nové podniky obtížné prosadit se v zastaralém systému privilegií. Po prvním neúspěšném pokusu v letech 1779-1780 se pokusil získat výsadní pozici s pojízdným tiskařským lisem, který byl autorem i historikem Josefem Dobrovským označen za Höchenbergerův vlastní vynález. Pokus je analyzován na pozadí zkostnatělosti existujícího systému privilegií a na základě teze francouzského historika knižní kultury Frederica Barbiera, že na konci 18. století nastala %22druhá knižní revoluce%22, která však na rozdíl od první (Gutenbergův vynález) a třetí (digitalizace) nebyla charakterizována technickým pokrokem, ale šířením a demokratizací tištěné komunikace. Na tomto pozadí je Höchenbergerův pokus ještě pozoruhodnější z hlediska naplňování potřeb armádní správy a komunikace se vzrůstajícím počtem vojáků, kteří už nebojují jako žoldáci za peníze, nýbrž za %22vlast%22 a %22národ%22.
  • Text se zaměřuje na pokusy pražského tiskaře Jana Tomáše Höchenbergera o získání výsadního postavení vojenského knihtiskaře v sedmdesátých letech 18. století, kdy bylo pro nové podniky obtížné prosadit se v zastaralém systému privilegií. Po prvním neúspěšném pokusu v letech 1779-1780 se pokusil získat výsadní pozici s pojízdným tiskařským lisem, který byl autorem i historikem Josefem Dobrovským označen za Höchenbergerův vlastní vynález. Pokus je analyzován na pozadí zkostnatělosti existujícího systému privilegií a na základě teze francouzského historika knižní kultury Frederica Barbiera, že na konci 18. století nastala %22druhá knižní revoluce%22, která však na rozdíl od první (Gutenbergův vynález) a třetí (digitalizace) nebyla charakterizována technickým pokrokem, ale šířením a demokratizací tištěné komunikace. Na tomto pozadí je Höchenbergerův pokus ještě pozoruhodnější z hlediska naplňování potřeb armádní správy a komunikace se vzrůstajícím počtem vojáků, kteří už nebojují jako žoldáci za peníze, nýbrž za %22vlast%22 a %22národ%22. (cs)
Title
  • Inovations in the time of privileges: Höchenberger's invention of the field printery (en)
  • Inovace v době privilegií: Höchenbergerův vynález polní tiskárny
  • Inovace v době privilegií: Höchenbergerův vynález polní tiskárny (cs)
skos:prefLabel
  • Inovations in the time of privileges: Höchenberger's invention of the field printery (en)
  • Inovace v době privilegií: Höchenbergerův vynález polní tiskárny
  • Inovace v době privilegií: Höchenbergerův vynález polní tiskárny (cs)
skos:notation
  • RIV/68378068:_____/13:00390710!RIV14-AV0-68378068
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
  • Wögerbauer, Michael
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 80337
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378068:_____/13:00390710
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history of the printing press; Austrian Monarchy; 19th century; Bohemian Lands; 18th century; propaganda; public (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [04F81D837340]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Plzeň
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Člověk a stroj v české kultuře 19. století. Sborník příspěvků z 32. ročníku sympozia k problematice 19. století
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Wögerbauer, Michael
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000323856100022
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Academia
https://schema.org/isbn
  • 978-80-200-2232-5
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software