About: Zklamání z demokracie? Ne/spokojenost s politikou a politická ne/angažovanost v nových demokraciích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The breakdown of communist regimes and early stages of democracy building were in most of countries accompanied with high political engagement of citizens and their support. Thanks to that the existing gap between post-communist East and democratic West was generally expected to dispear soon. However, such process did not take place. Despite general expectations, voter turnout, political angagement and satisfaction with politics rapidly declined in new democracies. The large gap between Old West-European democracies and post-communist countries in a number of democratic indicators, such as civic and political activism, remains the same even after 25 years since the 1989 democratic revolutions. There are two generally accepted explanations of these processes: 1. „Democratic disillusionment“ resulting from the contrast between overstated expectations at the beginning of 1990s and weak political and economic performance of new democracies. 2. Explanations referring to the „passive post-comunnist citizens“. Such accounts blame individual post-communist citizens for the low citic and political activism suggesting that they still have internalized the bad communist legacy. The goal of the presentation is to examine the two accounts. Though they are generally accepted, only very few studies have examined them empirically. Relying on various types of data the presentation will show that the two accountrs do not hold (Protest Events Data from four post-communist countries from 1989-2010, comparative surveys). Problems of political engagement in post-communist democracies are more complex and have different sources. (en)
  • Ve valné většine evropských zemí byl pád komunistických režimů a počátek budování demokracie spojen s vysokou politickou angažovaností a podporou občanů. I díky tomu se obecně očekávalo, že postkomunistický východ poměrně rychle dožene demokratický západ. K takovému vývoji ale nedošlo. Volební účast, politická angažovanost a spokojenost občanů a občanek nových demokracií začala oproti očekáváním výzraně klesat. I po 25 letech od demokratických revolucí v roce 1989 je propast mezi starými západoevropskými demokraciemi a postkomunistickými zeměmi v řadě ohledech, jako je například občanský a politický aktivismus, prakticky stejná. Existují dvě obecně příjímaná vysvětlení: 1) „Zklamání z demokracie,“ které pramení z kontrastu mezi přehnanými očekáváními na počátku devadesátých let a špatným praktickým fungováním demokratických režímů. 2) Vysvetlení odkazující se na „pasivního postkomunistkého občana“, které vidí problém na straně obyvatel a obyvatelek postkomunistických zemí, kteří např. mají v sobě stále nést negativní dědictví komunismu. Cílem prezentace je prozkoumat obě vysvětlení, protože i když jsou značně populární a obecně příjímaná, zatím existuje jen velmi málo studií, které by zkoumaly jejich platnost. S pomocí různých dat (data o kolektivních politických akcích ve čtyřech postkomunistických zemí v období od 1989 do 2010, komparativní dotazníková šetření napříč evropskými zeměmi) prezentace ukáže, že obě vysvětlení jsou spíše zavádějícím mýtem. Problémy spojené s politickou angažovaností v postkomunistických demokraciích jsou mnohem komplexnější a jejich zdroje je třeba hledat jinde.
  • Ve valné většine evropských zemí byl pád komunistických režimů a počátek budování demokracie spojen s vysokou politickou angažovaností a podporou občanů. I díky tomu se obecně očekávalo, že postkomunistický východ poměrně rychle dožene demokratický západ. K takovému vývoji ale nedošlo. Volební účast, politická angažovanost a spokojenost občanů a občanek nových demokracií začala oproti očekáváním výzraně klesat. I po 25 letech od demokratických revolucí v roce 1989 je propast mezi starými západoevropskými demokraciemi a postkomunistickými zeměmi v řadě ohledech, jako je například občanský a politický aktivismus, prakticky stejná. Existují dvě obecně příjímaná vysvětlení: 1) „Zklamání z demokracie,“ které pramení z kontrastu mezi přehnanými očekáváními na počátku devadesátých let a špatným praktickým fungováním demokratických režímů. 2) Vysvetlení odkazující se na „pasivního postkomunistkého občana“, které vidí problém na straně obyvatel a obyvatelek postkomunistických zemí, kteří např. mají v sobě stále nést negativní dědictví komunismu. Cílem prezentace je prozkoumat obě vysvětlení, protože i když jsou značně populární a obecně příjímaná, zatím existuje jen velmi málo studií, které by zkoumaly jejich platnost. S pomocí různých dat (data o kolektivních politických akcích ve čtyřech postkomunistických zemí v období od 1989 do 2010, komparativní dotazníková šetření napříč evropskými zeměmi) prezentace ukáže, že obě vysvětlení jsou spíše zavádějícím mýtem. Problémy spojené s politickou angažovaností v postkomunistických demokraciích jsou mnohem komplexnější a jejich zdroje je třeba hledat jinde. (cs)
Title
  • Zklamání z demokracie? Ne/spokojenost s politikou a politická ne/angažovanost v nových demokraciích
  • Zklamání z demokracie? Ne/spokojenost s politikou a politická ne/angažovanost v nových demokraciích (cs)
  • “Democratic Disillusionment and a “Passive Post-communist Citizen: Analyzing Two Myths about Political Engagement in New Democracies (en)
skos:prefLabel
  • Zklamání z demokracie? Ne/spokojenost s politikou a politická ne/angažovanost v nových demokraciích
  • Zklamání z demokracie? Ne/spokojenost s politikou a politická ne/angažovanost v nových demokraciích (cs)
  • “Democratic Disillusionment and a “Passive Post-communist Citizen: Analyzing Two Myths about Political Engagement in New Democracies (en)
skos:notation
  • RIV/68378025:_____/14:00437126!RIV15-GA0-68378025
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA13-29032S)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 57455
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68378025:_____/14:00437126
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Democratic disillusionment; post-communism; political participation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6C3BE695CF79]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bernardyová, Kateřina
  • Vráblíková, Kateřina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 12 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software