About: Jižní Sachalin: Rusko, Japonsko, SSSR/Rusko     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Rusko-japonská válka v letech 1904-05 ukázala vnitřní slabost a všestrannou zaostalost carského Ruska. Porážka Ruska v této válce měla kromě vážných vnitropolitických důsledků v podobě první ruské revoluce také dopad na přerozdělení moci a území na Dálném východě. Ruská vláda odstoupila Japonsku jižní část ostrova Sachalin. Okamžitě začalo přejmenovávání ruských a ajnských geografických názvů a masové přesídlování. Karafuto se záhy stalo jedním z hlavních zdrojů surovin pro ostrovní stát. Přínos vyplýval zejména z bohatých lovišť ryb, nerostných zdrojů. Japonské vojenské plány se v letech 1941-45 třikrát přepracovávaly a vždy měly útočný charakter s cílem dobytí severní poloviny ostrova a přilehlé asijské pevniny. Na Jaltské konferenci „Velké trojky“ v únoru 1945 se spojenci dohodli, že Kurily a Jižní Sachalin budou vráceny SSSR. Nádherná příroda pobřeží a vnitro zemí ostrova zatím čeká na své objevení. Vedle japonského dědictví se k zajímavým místům řadí pravěká opevněná hradiště, vzácné jeskyně, bohaté lovecké a rybářské revíry. Ročně je povolován odstřel 300 medvědů.
  • Rusko-japonská válka v letech 1904-05 ukázala vnitřní slabost a všestrannou zaostalost carského Ruska. Porážka Ruska v této válce měla kromě vážných vnitropolitických důsledků v podobě první ruské revoluce také dopad na přerozdělení moci a území na Dálném východě. Ruská vláda odstoupila Japonsku jižní část ostrova Sachalin. Okamžitě začalo přejmenovávání ruských a ajnských geografických názvů a masové přesídlování. Karafuto se záhy stalo jedním z hlavních zdrojů surovin pro ostrovní stát. Přínos vyplýval zejména z bohatých lovišť ryb, nerostných zdrojů. Japonské vojenské plány se v letech 1941-45 třikrát přepracovávaly a vždy měly útočný charakter s cílem dobytí severní poloviny ostrova a přilehlé asijské pevniny. Na Jaltské konferenci „Velké trojky“ v únoru 1945 se spojenci dohodli, že Kurily a Jižní Sachalin budou vráceny SSSR. Nádherná příroda pobřeží a vnitro zemí ostrova zatím čeká na své objevení. Vedle japonského dědictví se k zajímavým místům řadí pravěká opevněná hradiště, vzácné jeskyně, bohaté lovecké a rybářské revíry. Ročně je povolován odstřel 300 medvědů. (cs)
  • Russo-Japanese War from 1904 to 1905 revealed the inner weakness and comprehensive backwardness of tsarist Russia. The defeat of Russia in the war had, in addition to serious domestic political consequences in the form of the first Russian revolution, the impact on the distribution of power and territory in the Far East. The Russian government has ceeded Japan the southern part of Sakhalin Island. It immediately began renaming of Russian and Aini geographical names and mass resettlement. Karafuto soon became one of the main sources of raw materials for the island nation. Contribution resulted from the rich fisheries and mineral resources. Japanese military plans in 1941-45 were remade three times and have always had invasive nature of the conquest of the northern half of the island and adjacent Asian mainland. At the Yalta Conference %22Big Three%22 in February 1945, the Allies agreed that the Kuril Islands and South Sakhalin will be returned to the USSR. Beauti ful nature of the coast and the interior of the island has yet to be discovered. (en)
Title
  • Jižní Sachalin: Rusko, Japonsko, SSSR/Rusko
  • Jižní Sachalin: Rusko, Japonsko, SSSR/Rusko (cs)
  • Southern Sakhalin: Russia, Japan, USSR/Russia (en)
skos:prefLabel
  • Jižní Sachalin: Rusko, Japonsko, SSSR/Rusko
  • Jižní Sachalin: Rusko, Japonsko, SSSR/Rusko (cs)
  • Southern Sakhalin: Russia, Japan, USSR/Russia (en)
skos:notation
  • RIV/68145535:_____/13:00426872!RIV14-AV0-68145535
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 81915
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68145535:_____/13:00426872
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Karafuto; history; economy; population; present state (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3ED2B05D3111]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Země a cesty
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 127
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kolejka, Jaromír
issn
  • 1214-083X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 68 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software