About: Instrukce pro povodňovou službu návěstní na řece Moravě na Moravě a v Dolních Rakousích (k 100. výročí návodu k vydávání výstrah před povodněmi)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Since the threat of floods on our watercourses is of permanent character, the documentation of historical events and systematic records on their occurrence, impact and historical flood control measures they necessitated is still a topical task. Unlike in Bohemia, the service of flood alerts in Moravia was introduced as late as closely before Word War I according to a guideline issued in 1913 by Imperial and Royal Central Hydrographic Office in Vienna (in two separate versions – Czech and German). It concerned municipalities situated in Moravia and Lower Austria within inundation areas of Morava/March River and other large watercourses in its catchment – Bečva, Dyje, Svratka, Svitava and Jihlava Rivers. The guideline includes detailed instructions upon when and to whom rain-gauging and river-gauging stations should send warning about threatening floods. (en)
  • Protože hrozba povodní na našich tocích je trvalá, je dokumentace historických případů a systematické doplňování poznatků o jejich výskytu, dopadech a dobových protipovodňových opatřeních, které vyvolaly, úkol stále aktuální. Na Moravě byla varovná povodňová služba zaváděna – na rozdíl od české – až těsně před 1. světovou válkou podle návodu z roku 1913, který vydala C. k. Ústřední hydrografická kancelář ve Vídni (ve dvou samostatných verzích, česky i německy). Týkal se moravských a dolnorakouských obcí, ležících v zaplavovaném území řeky Moravy a dalších velkých vodních toků v jejím povodí - Bečvy, Dyje, Svratky, Svitavy a Jihlavy. Těžištěm jsou podrobné pokyny, od kdy a komu mají dešťoměrné a vodočetné stanice zasílat zprávy o hrozící povodni.
  • Protože hrozba povodní na našich tocích je trvalá, je dokumentace historických případů a systematické doplňování poznatků o jejich výskytu, dopadech a dobových protipovodňových opatřeních, které vyvolaly, úkol stále aktuální. Na Moravě byla varovná povodňová služba zaváděna – na rozdíl od české – až těsně před 1. světovou válkou podle návodu z roku 1913, který vydala C. k. Ústřední hydrografická kancelář ve Vídni (ve dvou samostatných verzích, česky i německy). Týkal se moravských a dolnorakouských obcí, ležících v zaplavovaném území řeky Moravy a dalších velkých vodních toků v jejím povodí - Bečvy, Dyje, Svratky, Svitavy a Jihlavy. Těžištěm jsou podrobné pokyny, od kdy a komu mají dešťoměrné a vodočetné stanice zasílat zprávy o hrozící povodni. (cs)
Title
  • Instrukce pro povodňovou službu návěstní na řece Moravě na Moravě a v Dolních Rakousích (k 100. výročí návodu k vydávání výstrah před povodněmi)
  • Instrukce pro povodňovou službu návěstní na řece Moravě na Moravě a v Dolních Rakousích (k 100. výročí návodu k vydávání výstrah před povodněmi) (cs)
  • Instruction for flood warning signal service on the March River in Moravia and Lower Austria (to the 100-year anniversary of guidelines for provide flood alerts) (en)
skos:prefLabel
  • Instrukce pro povodňovou službu návěstní na řece Moravě na Moravě a v Dolních Rakousích (k 100. výročí návodu k vydávání výstrah před povodněmi)
  • Instrukce pro povodňovou službu návěstní na řece Moravě na Moravě a v Dolních Rakousích (k 100. výročí návodu k vydávání výstrah před povodněmi) (cs)
  • Instruction for flood warning signal service on the March River in Moravia and Lower Austria (to the 100-year anniversary of guidelines for provide flood alerts) (en)
skos:notation
  • RIV/68145535:_____/13:00426443!RIV14-AV0-68145535
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 80473
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68145535:_____/13:00426443
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • flood guidelines; history; March River basin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3B7AD1512637]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků ze Semináře Adolfa Patery 2013 na téma Extrémní hydrologické jevy v povodích
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Munzar, Jan
  • Ondráček, Stanislav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • České vysoké učení technické v Praze
https://schema.org/isbn
  • 978-80-02-02501-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software