About: To the alleged existence of so-called circular pagan cultic feature in the suburbium of the Great Moravian center of power Mikulčice – Valy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Podstatou článku je revize publikovaných závěrů, týkajících se tzv. kruhového kultovního objektu v Severním podhradí mikulčického hradiště, dokládajícího údajnou pohanskou recidivu v období po rozpadu velkomoravského státního útvaru. Má se jednat o tzv. %22kruhový pohanský kultovní objekt%22 s údajně dřevěným kůlem pro modlu a %22zajímavými stopami ohňů%22, ležící na %22jižním mysu%22 Severního podhradí mikulčického hradiště, datovaný do konce velkomoravského období. Ačkoliv terénní výzkum tohoto objektu proběhl již v 70. letech, teprve o mnoho let později byly výsledky výzkumu poměrně jednoznačně funkčně i chronologicky interpretovány vedoucím mikulčického výzkumu Z. Klanicou (1985a, b; 1997; 2007a) a následně logicky přejímány i jinými autory. Bohužel jsou však tyto citace opřeny právě o statě Z. Klanici, který nikde nepublikoval podrobnější rozbor archeologické situace tohoto objektu. Dle konfrontace publikovaných závěrů s dostupnými daty, především z originální dokumentace, je nutné interpretaci popisovaného objektu jako pohanského kultovního kruhového příkopu s hořícími ohni a dřevěnou stélou považovat za neudržitelnou. Žádná kůlová jáma evokující pohanskou stélu nebyla v úrovni objektu zaznamenána. Jáma 932, kterou připomíná Z. Klanica, leží stratigraficky pod domnělým kultovním objektem, a to v přímé superpozici. Stejně tak nebyly reálně terénním výzkumem registrovány ani žádné výrazné koncentrace uhlíků, jež by měly dokládat přítomnost pohanských kultovních ohňů. Objekt neleží na nijak exponovaném místě charakteru %22mysu%22, jak ho nazývá Z. Klanica. Jedná se o přirozené ohbí toku řeky. Pro kultovní funkci neexistuje vůbec žádný doklad, nálezová situace dokonce hovoří pro neintencionální původ tohoto žlábku.
  • Podstatou článku je revize publikovaných závěrů, týkajících se tzv. kruhového kultovního objektu v Severním podhradí mikulčického hradiště, dokládajícího údajnou pohanskou recidivu v období po rozpadu velkomoravského státního útvaru. Má se jednat o tzv. %22kruhový pohanský kultovní objekt%22 s údajně dřevěným kůlem pro modlu a %22zajímavými stopami ohňů%22, ležící na %22jižním mysu%22 Severního podhradí mikulčického hradiště, datovaný do konce velkomoravského období. Ačkoliv terénní výzkum tohoto objektu proběhl již v 70. letech, teprve o mnoho let později byly výsledky výzkumu poměrně jednoznačně funkčně i chronologicky interpretovány vedoucím mikulčického výzkumu Z. Klanicou (1985a, b; 1997; 2007a) a následně logicky přejímány i jinými autory. Bohužel jsou však tyto citace opřeny právě o statě Z. Klanici, který nikde nepublikoval podrobnější rozbor archeologické situace tohoto objektu. Dle konfrontace publikovaných závěrů s dostupnými daty, především z originální dokumentace, je nutné interpretaci popisovaného objektu jako pohanského kultovního kruhového příkopu s hořícími ohni a dřevěnou stélou považovat za neudržitelnou. Žádná kůlová jáma evokující pohanskou stélu nebyla v úrovni objektu zaznamenána. Jáma 932, kterou připomíná Z. Klanica, leží stratigraficky pod domnělým kultovním objektem, a to v přímé superpozici. Stejně tak nebyly reálně terénním výzkumem registrovány ani žádné výrazné koncentrace uhlíků, jež by měly dokládat přítomnost pohanských kultovních ohňů. Objekt neleží na nijak exponovaném místě charakteru %22mysu%22, jak ho nazývá Z. Klanica. Jedná se o přirozené ohbí toku řeky. Pro kultovní funkci neexistuje vůbec žádný doklad, nálezová situace dokonce hovoří pro neintencionální původ tohoto žlábku. (cs)
  • Based on an analysis of the field situation, within all available dokumentation and data, this article revises the original interpretation of the “circular pagan shrine in southern part of the Northern suburbium of the Early Medieaval hillfort Mikulčice – Valy. There is realized an correction of previous assumption that this was a cultic feature and also casts doubt upon its intentionality and dating of this feature to the end of the Great Moravian Period. According to the new theory this was an irregular recessed area, formed partly on the bank of the northern suburbium and partly over a silted-up Early Mediaeval channel, probably fluvial. The revision of the documentation and published arguments has shown that there is absolutely no relevant proof that this feature (building) served a cultic purpose. (en)
Title
  • To the alleged existence of so-called circular pagan cultic feature in the suburbium of the Great Moravian center of power Mikulčice – Valy (en)
  • K údajné existenci tzv. kruhového pohanského kultovního objektu v podhradí velkomoravského mocenského centra Mikulčice-Valy
  • K údajné existenci tzv. kruhového pohanského kultovního objektu v podhradí velkomoravského mocenského centra Mikulčice-Valy (cs)
skos:prefLabel
  • To the alleged existence of so-called circular pagan cultic feature in the suburbium of the Great Moravian center of power Mikulčice – Valy (en)
  • K údajné existenci tzv. kruhového pohanského kultovního objektu v podhradí velkomoravského mocenského centra Mikulčice-Valy
  • K údajné existenci tzv. kruhového pohanského kultovního objektu v podhradí velkomoravského mocenského centra Mikulčice-Valy (cs)
skos:notation
  • RIV/68081758:_____/12:00422521!RIV14-GA0-68081758
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GAP405/11/2258)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 144191
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081758:_____/12:00422521
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Early Middle Ages; Great Moravia; Mikulčice; pagan cultic feature; circular shrine; Nothern suburbium (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • PL - Polská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [665EDE210A1C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slavia Antiqua
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 53
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mazuch, Marian
issn
  • 0080-9993
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 81 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software