About: Prevalence and forms of mobbing at Czech workplaces     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem příspěvku je představit výsledky výzkumu mobbingu na vybraných českých pracovištích a identifikovat faktory, které přispívají ke vzniku mobbingu. Výzkum zahrnoval dotazníkové šetření (N=1533) mezi zaměstnanci/kyněmi tří veřejných univerzit a 40 navazujících rozhovorů s oběťmi a svědky mobbingu. Výsledky ukázaly, že 7,9 % respondentů/ek bylo terčem mobbingu na současném pracovišti v průběhu posledního 1 roku. Kromě toho dalších 13,8 % respondentů/ek uvedlo, že byli šikanováni na některém ze svých předchozích pracovišť, z toho v 38,8 % případů se jednalo o pracoviště na vysoké škole nebo vědecko-výzkumné instituci, v 35,3 % případů o státní sektor, a v 21,9 % případů o soukromý sektor. Mobbing byl nejčastěji přisuzován patologické osobnosti původce a nekompetentnímu vedení pracoviště. Autoři ilustrují tyto a další výsledky na vybraných případových studií zaměstnanců/kyň, kteří se stali terčem mobbingu, a diskutují implikace svého výzkumu pro zvýšení kvality zaměstnaneckých vztahů.
  • Cílem příspěvku je představit výsledky výzkumu mobbingu na vybraných českých pracovištích a identifikovat faktory, které přispívají ke vzniku mobbingu. Výzkum zahrnoval dotazníkové šetření (N=1533) mezi zaměstnanci/kyněmi tří veřejných univerzit a 40 navazujících rozhovorů s oběťmi a svědky mobbingu. Výsledky ukázaly, že 7,9 % respondentů/ek bylo terčem mobbingu na současném pracovišti v průběhu posledního 1 roku. Kromě toho dalších 13,8 % respondentů/ek uvedlo, že byli šikanováni na některém ze svých předchozích pracovišť, z toho v 38,8 % případů se jednalo o pracoviště na vysoké škole nebo vědecko-výzkumné instituci, v 35,3 % případů o státní sektor, a v 21,9 % případů o soukromý sektor. Mobbing byl nejčastěji přisuzován patologické osobnosti původce a nekompetentnímu vedení pracoviště. Autoři ilustrují tyto a další výsledky na vybraných případových studií zaměstnanců/kyň, kteří se stali terčem mobbingu, a diskutují implikace svého výzkumu pro zvýšení kvality zaměstnaneckých vztahů. (cs)
  • The aim of this presentation is to discuss the results of the research into mobbing at selected Czech workplaces and to identify factors that contribute to the occurrence of mobbing. The research comprised of a questionnaire study (N=1 533) distributed among employees of three public universities and 40 in-depth interviews with targets and witnesses of mobbing. The results showed that 7.9% of the respondents were bullied in their current job within the past 1 year. In addition, 13.8% of the respondents reported that they had been bullied in their previous job. Of these, 38.8% had been bullied in a job at a university, 35.3% in the public sector, and 21.9% in the private sector. Mobbing was most frequently attributed to a pathological personality of the perpetrator and to managerial incompetence. The authors illustrate these and other findings on selected case studies and discuss the implications of their research for the improvement of employee relationships. (en)
Title
  • Prevalence and forms of mobbing at Czech workplaces (en)
  • Výskyt a formy mobbingu v českém pracovním prostředí
  • Výskyt a formy mobbingu v českém pracovním prostředí (cs)
skos:prefLabel
  • Prevalence and forms of mobbing at Czech workplaces (en)
  • Výskyt a formy mobbingu v českém pracovním prostředí
  • Výskyt a formy mobbingu v českém pracovním prostředí (cs)
skos:notation
  • RIV/68081740:_____/12:00383665!RIV13-AV0-68081740
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GPP407/10/P146)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 179148
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081740:_____/12:00383665
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • mobbing; prevalence; employee relationships (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C573D978D826]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Květon, Petr
  • Zábrodská, Kateřina
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software