About: Workplace bullying in Czech universities: Prevalence, forms and organisational context     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Workplace bullying (or mobbing) refers to a destructive form of behaviour that occurs within organisations and that inflicts psychological and social harm on targeted employees, creates a hostile work environment, and affects organisations negatively. This article presents findings from the first Czech study into workplace bullying and other forms of negative workplace behaviour in Czech universities. The aim of the study was to analyse the incidence of bullying among university employees and to examine the organisational contexts that promote bullying. Data from three Czech public universities (N = 1533; F = 58.0%) were collected using a questionnaire distributed among academics, PhD candidates, and administrative staff. Based on a well-established definition of workplace bullying, 7.9% of the respondents reported that they had been targets of bullying during the past year, and 28.8% reported witnessing bullying during the same timeframe. The results indicated a link between hierarchical position and bullying; the majority of respondents who claimed to have been bullied identified their superiors as the perpetrators. In addition, the occurrence of bullying was significantly related to specific organisational factors, namely to a low level of cooperation among employees, a poor work climate, recent organisational changes, and a toxic organisational culture. (en)
  • Tento článek prezentuje výsledky z prvního výzkumu šikany na pracovišti na českých univerzitách. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký je výskyt šikany mezi zaměstnanci univerzit, a identifikovat organizační faktory, které jsou v tomto pracovním sektoru s výskytem šikany spojeny. Výzkum byl realizován na třech veřejných českých univerzitách (N = 1533; F = 58.0 %) na vzorku akademických a administrativních pracovníků. Na základě obecně akceptované definice šikany uvedlo 7.9% respondentů, že byli terčem šikany v průběhu posledního roku, a 28.8% uvedlo, že byli během stejného období svědky šikany. Výsledky ukázaly, že pozice v organizační hierarchii představovala klíčový faktor: většina respondentů, kteří se považovali za šikanované, označili za původce šikany své nadřízené. Výskyt šikany dále souvisel se specifickými organizačními faktory, konkrétně s nízkou mírou spolupráce mezi zaměstnanci, negativním pracovním klimatem, výraznými změnami v organizaci, a toxickou organizační kulturou.
  • Tento článek prezentuje výsledky z prvního výzkumu šikany na pracovišti na českých univerzitách. Cílem výzkumu bylo zjistit, jaký je výskyt šikany mezi zaměstnanci univerzit, a identifikovat organizační faktory, které jsou v tomto pracovním sektoru s výskytem šikany spojeny. Výzkum byl realizován na třech veřejných českých univerzitách (N = 1533; F = 58.0 %) na vzorku akademických a administrativních pracovníků. Na základě obecně akceptované definice šikany uvedlo 7.9% respondentů, že byli terčem šikany v průběhu posledního roku, a 28.8% uvedlo, že byli během stejného období svědky šikany. Výsledky ukázaly, že pozice v organizační hierarchii představovala klíčový faktor: většina respondentů, kteří se považovali za šikanované, označili za původce šikany své nadřízené. Výskyt šikany dále souvisel se specifickými organizačními faktory, konkrétně s nízkou mírou spolupráce mezi zaměstnanci, negativním pracovním klimatem, výraznými změnami v organizaci, a toxickou organizační kulturou. (cs)
Title
  • Workplace bullying in Czech universities: Prevalence, forms and organisational context (en)
  • Šikana na pracovišti v prostředí českých univerzit: výskyt, formy a organizační souvislosti
  • Šikana na pracovišti v prostředí českých univerzit: výskyt, formy a organizační souvislosti (cs)
skos:prefLabel
  • Workplace bullying in Czech universities: Prevalence, forms and organisational context (en)
  • Šikana na pracovišti v prostředí českých univerzit: výskyt, formy a organizační souvislosti
  • Šikana na pracovišti v prostředí českých univerzit: výskyt, formy a organizační souvislosti (cs)
skos:notation
  • RIV/68081740:_____/12:00382700!RIV13-AV0-68081740
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GPP407/10/P146)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 167838
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081740:_____/12:00382700
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • workplace bullying; mobbing; universities; organisational context; toxic workplace (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9329ECEC7CEE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sociologický časopis-Czech Sociological Review
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 48
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Květon, Petr
  • Zábrodská, Kateřina
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000309329600005
issn
  • 0038-0288
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software