About: Re-thinking behaviour’ in terms of positioning and the ethics of responsibility     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek rozšiřuje předchozí analýzu konceptu umísťování (Davies, Harré, 1990) za účelem poskytnutí nového pohledu na interpersonální konflikt a zvládání chování ve školách. Argumentuje pro etickou nutnost narušování stávajícího sociálního řádu, jehož prostřednictvím jsou ustanovovány a udržovány nerovné mocenské vztahy. V textu jsou analyzovány tři situace, v nichž došlo k interpersonálnímu konfliktu, a to se zaměřením na užití jazyka a obvyklých, repetitivních, citačních vzorců řeči. V každé z těchto situací vzdoruje jedna osoba moci uplatňované druhou osobou. Analýza zkoumá odlišné mocenské pozice účastníků a účastnic konfliktu, a porovnává citace stávajícího řádu oproti rebelii vůči řádu. Diskutována je etika odpovědnosti a způsoby, jimiž každodenní užití jazyka umísťuje osoby účastnící se konfliktu.
  • Článek rozšiřuje předchozí analýzu konceptu umísťování (Davies, Harré, 1990) za účelem poskytnutí nového pohledu na interpersonální konflikt a zvládání chování ve školách. Argumentuje pro etickou nutnost narušování stávajícího sociálního řádu, jehož prostřednictvím jsou ustanovovány a udržovány nerovné mocenské vztahy. V textu jsou analyzovány tři situace, v nichž došlo k interpersonálnímu konfliktu, a to se zaměřením na užití jazyka a obvyklých, repetitivních, citačních vzorců řeči. V každé z těchto situací vzdoruje jedna osoba moci uplatňované druhou osobou. Analýza zkoumá odlišné mocenské pozice účastníků a účastnic konfliktu, a porovnává citace stávajícího řádu oproti rebelii vůči řádu. Diskutována je etika odpovědnosti a způsoby, jimiž každodenní užití jazyka umísťuje osoby účastnící se konfliktu. (cs)
  • This paper extends the earlier analysis of the concept of positioning (Davies, Harré 1990) in order to think about interpersonal conflict and about the management of behavior in schools. It argues for the ethical necessity of interruptions to the known order through which relations of power are established and maintained. Focusing on language use and its familiar, repeated, citational patterns, this paper analyses three moments of interpersonal conflict. In each moment, one person rebels against the power of the other. In the analysis, the differential positions of power are examined, comparing citation versus rebellion. The ethics of responsibility are discussed with a particular focus on the way everyday language use positions those engaged in conflict. (en)
Title
  • Re-thinking behaviour’ in terms of positioning and the ethics of responsibility (en)
  • Jak znovu-promyslet %22chování%22 v pojmech umísťování a etiky odpovědnosti
  • Jak znovu-promyslet %22chování%22 v pojmech umísťování a etiky odpovědnosti (cs)
skos:prefLabel
  • Re-thinking behaviour’ in terms of positioning and the ethics of responsibility (en)
  • Jak znovu-promyslet %22chování%22 v pojmech umísťování a etiky odpovědnosti
  • Jak znovu-promyslet %22chování%22 v pojmech umísťování a etiky odpovědnosti (cs)
skos:notation
  • RIV/68081740:_____/08:00331285!RIV10-AV0-68081740
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z70250504)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 373658
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081740:_____/08:00331285
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • positioning; ethics; language use (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D9618835A145]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zábrodská, Kateřina
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software