About: Charakterizace teplotní závislosti materiálů s nízkým teplotním koeficientem roztažnosti vhodných pro konstrukci nanometrologických mikroskopů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Recent special glass ceramics and special glasses belong to materials with low coefficient of thermal expansion. Their coefficient of thermal expansion for selected temperature ranges moves up to around zero. These materials are in great demand for the construction of frames and sub-parts of nano-positioning tables for metrological atomic force microscopes or electron microscopes that require excellent stability of the positioning table for one scan of the sample period. Samples produced low-expansion materials, however, they can often have the value of this coefficient very different, even within a single production run, which requires a determination of this parameter value before their intended use. In this paper we present a new measuring method which allows determining the thermal length expansion with a resolution below one tenth of a nanometer. Through the use of femtosecond optical frequency synthesizer we are able to measure changes in the range of lengths up to several micrometers. (en)
  • Mezi materiály s nízkým koeficientem teplotní roztažnosti v současnosti patří speciální sklokeramiky a skla. Jejich koeficienty teplotní roztažnosti se pro vybrané teplotní rozsahy pohybují až kolem nulové hodnoty. Tyto materiály jsou velmi žádány pro konstrukci rámů a dílčích částí nanoposuvných stolů pro metrologické mikroskopy atomárních sil nebo pro mikroskopy elektronové, kde se vyžaduje mimořádná stabilita polohovacího stolu po dobu jedné periody skenování vzorku. Vyrobené vzorky nízkoexpanzních materiálů však často mohou mít hodnotu tohoto koeficientu velmi rozdílné, a to i v rámci jedné výrobní série, což vyžaduje určení hodnoty tohoto parametru před jejich konstrukčním použití. V této práci představujeme novou měřící metodu, která umožňuje zjistit změnu délky opracovaného dílu nízkoexpanzního materiálu v závislosti na teplotě s rozlišením pod úrovní desetiny nanometru. Díky použití femtosekundového syntezátoru optických frekvencíjsme schopni měřit délkové změny v rozsahu délek až několik mikrometrů.
  • Mezi materiály s nízkým koeficientem teplotní roztažnosti v současnosti patří speciální sklokeramiky a skla. Jejich koeficienty teplotní roztažnosti se pro vybrané teplotní rozsahy pohybují až kolem nulové hodnoty. Tyto materiály jsou velmi žádány pro konstrukci rámů a dílčích částí nanoposuvných stolů pro metrologické mikroskopy atomárních sil nebo pro mikroskopy elektronové, kde se vyžaduje mimořádná stabilita polohovacího stolu po dobu jedné periody skenování vzorku. Vyrobené vzorky nízkoexpanzních materiálů však často mohou mít hodnotu tohoto koeficientu velmi rozdílné, a to i v rámci jedné výrobní série, což vyžaduje určení hodnoty tohoto parametru před jejich konstrukčním použití. V této práci představujeme novou měřící metodu, která umožňuje zjistit změnu délky opracovaného dílu nízkoexpanzního materiálu v závislosti na teplotě s rozlišením pod úrovní desetiny nanometru. Díky použití femtosekundového syntezátoru optických frekvencíjsme schopni měřit délkové změny v rozsahu délek až několik mikrometrů. (cs)
Title
  • Charakterizace teplotní závislosti materiálů s nízkým teplotním koeficientem roztažnosti vhodných pro konstrukci nanometrologických mikroskopů
  • Charakterizace teplotní závislosti materiálů s nízkým teplotním koeficientem roztažnosti vhodných pro konstrukci nanometrologických mikroskopů (cs)
  • Characterization of thermal properties of materials with a low coefficient of thermal expansion suitable for the construction of nanometrological microscopes (en)
skos:prefLabel
  • Charakterizace teplotní závislosti materiálů s nízkým teplotním koeficientem roztažnosti vhodných pro konstrukci nanometrologických mikroskopů
  • Charakterizace teplotní závislosti materiálů s nízkým teplotním koeficientem roztažnosti vhodných pro konstrukci nanometrologických mikroskopů (cs)
  • Characterization of thermal properties of materials with a low coefficient of thermal expansion suitable for the construction of nanometrological microscopes (en)
skos:notation
  • RIV/68081731:_____/12:00385759!RIV13-GA0-68081731
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(ED0017/01/01), P(GAP102/10/1813), P(GPP102/11/P819), P(GPP102/12/P962)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 126891
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/68081731:_____/12:00385759
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • optical resonator; coefficient of thermal expansion; optical frequency synthesizer (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2DC365CE2A16]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Jemná mechanika a optika
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Buchta, Zdeněk
  • Lazar, Josef
  • Číp, Ondřej
  • Čížek, Martin
  • Mikel, Břetislav
  • Šmíd, Radek
issn
  • 0447-6441
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software