About: Duše jako vzduch. Její původ a význam     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek je věnován náplni a původu představy o duši-vzduchu v antickém Řecku. Ta je zkoumána na pozadí formule 'tělo do země, duše do vzduchu', jejíž nejstarší výskyt tvoří athénský nápis na padlé u Poteidaie (z let 432/429 př. n. l.). Analýza tohoto nápisu ukazuje různé významy a kontexty sledované formule a s ní spojených koncepcí. Autor nejprve mapuje její výskyty a interpretační varianty v prostředí literárním a funerálním (zejména na náhrobních nápisech), potom zkoumá podobné motivy v prostředí filosofickém (u orfiků, pythagorejců a Platóna). Jádro článku tvoří pátrání po původu a vnitřní logice sledované formule v myšlenkových a náboženských proudech klasické doby. Formuli nelze připsat žádnému jedinci, určitému žánru ani konkrétní společenské vrstvě, poněvadž na jejím vzniku se podílela celá řada faktorů z různých oblastí. Právě tyto faktory propůjčovaly formuli v různých kontextech, prostředích a dobách rozdílný smysl, protože stály na odlišných předpokladech a vedly k nestejným důsledkům.
  • Článek je věnován náplni a původu představy o duši-vzduchu v antickém Řecku. Ta je zkoumána na pozadí formule 'tělo do země, duše do vzduchu', jejíž nejstarší výskyt tvoří athénský nápis na padlé u Poteidaie (z let 432/429 př. n. l.). Analýza tohoto nápisu ukazuje různé významy a kontexty sledované formule a s ní spojených koncepcí. Autor nejprve mapuje její výskyty a interpretační varianty v prostředí literárním a funerálním (zejména na náhrobních nápisech), potom zkoumá podobné motivy v prostředí filosofickém (u orfiků, pythagorejců a Platóna). Jádro článku tvoří pátrání po původu a vnitřní logice sledované formule v myšlenkových a náboženských proudech klasické doby. Formuli nelze připsat žádnému jedinci, určitému žánru ani konkrétní společenské vrstvě, poněvadž na jejím vzniku se podílela celá řada faktorů z různých oblastí. Právě tyto faktory propůjčovaly formuli v různých kontextech, prostředích a dobách rozdílný smysl, protože stály na odlišných předpokladech a vedly k nestejným důsledkům. (cs)
  • The article discusses, against the background of the formula 'Aither has taken their souls, and earth their bodies' in an Athenian inscription for the fallen at Potidaea (432-429 BC), the content and origin of the concept of the soul-as-air in Ancient Greece. The main part of the article is devoted to a search for the origin and internal logic of the formula in the intellectual and religious currents of the Classical period. The formula cannot be attributed to any individual, a particular genre, or a particular social group, as its formation was conditioned by several factors from different areas and layers of Greek society and it was these factors that gave different meanings to the formula in various contexts and environments, and at various times. (en)
Title
  • Duše jako vzduch. Její původ a význam
  • Duše jako vzduch. Její původ a význam (cs)
  • The Soul as Air. Its Origin and Meaning (en)
skos:prefLabel
  • Duše jako vzduch. Její původ a význam
  • Duše jako vzduch. Její původ a význam (cs)
  • The Soul as Air. Its Origin and Meaning (en)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/14:00442363!RIV15-AV0-67985955
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 46
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 12513
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/14:00442363
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • soul; body; aither; eschatology; relation religion-philosophy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E57C40E75E30]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Reflexe : Filosofický časopis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vítek, Tomáš
issn
  • 0862-6901
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software