About: Dvě zprávy o raně křesťanské liturgii. Pokus o analýzu narativní struktury     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • In the 2nd century of the Christian era, we find two highly important reports on Christian liturgy: One is from the mystery-shrouded, 'church order' known as the Didache; the other is the chapters on baptism, the post-baptismal Eucharist and Christian gathering on Sunday in the First Apology written by Justin Martyr around the middle of the 2nd century. Because of the striking structural similarities between both reports on early Christian liturgy, the question has been raised: Was Justin familiar with the Didache? Did he use this ancient church order in his account on Christian liturgy in the Apology? Nevertheless, the detailed analysis found in this paper of both texts' ancient sources, terminology, narrative structure and literary genre shows that the texts differ in many ways. The nature of the information that can be identified from them is significantly influenced by the texts' literary genre and their intended audience. It is thus more useful to view these unique reports as complementary. (en)
  • Pro druhé křesťanské století máme v oblasti liturgie k dispozici dva klíčové prameny: na jedné straně záhadami opředený 'církevní řád' zvaný Didaché neboli Učení dvanácti spoštolů a na straně druhé kapitoly pojednávající o křtu, pokřestní eucharistii a shromáždění křesťanů v 'den Slunce' v (První) Apologii pocházející z pera Iústína Mučedníka. Podobná struktura obou 'zpráv' o rané liturgii je nápadná, takže se objevily názory, že Iústínos znal Didaché a že ji užívá jako pramene při svém popisu křesťanské liturgie v Apologii. Rozbor užívané terminologie, kontextu výkladu, literárního druhu i narativní struktury obou textů nicméně dokládají, že se oba texty v mnoha ohledech rozcházejí. Povaha informací, které lze z nich vyčíst, je do velké míry ovlivněna publikem, jemuž jsou určeny, a literárním žánrem. Je tedy prospěšnější užívat je komplementárně.
  • Pro druhé křesťanské století máme v oblasti liturgie k dispozici dva klíčové prameny: na jedné straně záhadami opředený 'církevní řád' zvaný Didaché neboli Učení dvanácti spoštolů a na straně druhé kapitoly pojednávající o křtu, pokřestní eucharistii a shromáždění křesťanů v 'den Slunce' v (První) Apologii pocházející z pera Iústína Mučedníka. Podobná struktura obou 'zpráv' o rané liturgii je nápadná, takže se objevily názory, že Iústínos znal Didaché a že ji užívá jako pramene při svém popisu křesťanské liturgie v Apologii. Rozbor užívané terminologie, kontextu výkladu, literárního druhu i narativní struktury obou textů nicméně dokládají, že se oba texty v mnoha ohledech rozcházejí. Povaha informací, které lze z nich vyčíst, je do velké míry ovlivněna publikem, jemuž jsou určeny, a literárním žánrem. Je tedy prospěšnější užívat je komplementárně. (cs)
Title
  • Dvě zprávy o raně křesťanské liturgii. Pokus o analýzu narativní struktury
  • Dvě zprávy o raně křesťanské liturgii. Pokus o analýzu narativní struktury (cs)
  • Early Christian liturgy based on the reports in the Didache and Justin’s First Apology (en)
skos:prefLabel
  • Dvě zprávy o raně křesťanské liturgii. Pokus o analýzu narativní struktury
  • Dvě zprávy o raně křesťanské liturgii. Pokus o analýzu narativní struktury (cs)
  • Early Christian liturgy based on the reports in the Didache and Justin’s First Apology (en)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/14:00437360!RIV15-GA0-67985955
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GBP401/12/G168)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 24
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 12572
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/14:00437360
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Early Christian liturgy; baptism and Eucharist in the 2nd Century; Didache; Justin Martyr's Apology (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0AA20BACC484]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Studie a texty Evangelické teologické fakulty
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Fialová, Radka
issn
  • 1805-2762
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software