About: The solution to semantic paradoxes in Stanislaus of Znaim’s De vero et falso     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek se věnuje řešení sémantických paradoxů předložených na počátku patnáctého století českým filozofem a teologem Stanislavem ze Znojma (+1414) v traktátu De vero et falso. Stanislav rozlišuje mezi různými významy slov „pravdivý“ a „nepravdivý“, přičemž sémantický pojem pravdy je zásadní pro problematiku paradoxů: pravdivost je definována na základě korespondence s objektivním stavem věcí a nepravdivost jako selhání této korespondence. Paradoxy jsou chápány jako paradoxní dedukce nepravdivosti určité věty z předpokladu její pravdivosti a naopak. Stanislavovo řešení předpokládá, že paradoxní situace jsou nepřijatelné a vznáší požadavek na existenci skrytého implicitního významu potenciálně paradoxních vět. V důsledku jsou potenciálně paradoxní věty považovány za současně pravdivé a nepravdivé na základě různých nezávislých významových rovin. Dané řešení, navzdory netypicky teologické formulaci a odůvodnění, je velmi blízké řešení Williama Heytesburyho a Pierra d'Ailly, což implikuje hypotézu o jejich vlivu na Stanislava.
  • Článek se věnuje řešení sémantických paradoxů předložených na počátku patnáctého století českým filozofem a teologem Stanislavem ze Znojma (+1414) v traktátu De vero et falso. Stanislav rozlišuje mezi různými významy slov „pravdivý“ a „nepravdivý“, přičemž sémantický pojem pravdy je zásadní pro problematiku paradoxů: pravdivost je definována na základě korespondence s objektivním stavem věcí a nepravdivost jako selhání této korespondence. Paradoxy jsou chápány jako paradoxní dedukce nepravdivosti určité věty z předpokladu její pravdivosti a naopak. Stanislavovo řešení předpokládá, že paradoxní situace jsou nepřijatelné a vznáší požadavek na existenci skrytého implicitního významu potenciálně paradoxních vět. V důsledku jsou potenciálně paradoxní věty považovány za současně pravdivé a nepravdivé na základě různých nezávislých významových rovin. Dané řešení, navzdory netypicky teologické formulaci a odůvodnění, je velmi blízké řešení Williama Heytesburyho a Pierra d'Ailly, což implikuje hypotézu o jejich vlivu na Stanislava. (cs)
  • This paper deals with the solution to semantic paradoxes proposed at the beginning of the fifteenth century by the Czech philosopher and theologian Stanislaus of Znaim (d. 1414) in his treatise De vero et falso. Stanislaus distinguishes among various meanings of the terms “true and “truth, of which the semantic concept of truth is crucial as far as paradoxes are concerned: truth is defined in terms of correspondence with an objective state of affairs, while falsity in terms of failure of such correspondence. Paradoxes are conceived as paradoxical deductions of the falsity of propositions from their hypothetically assumed truth and vice versa. According to Stanislaus’ solution, no genuinely paradoxical situation is acceptable and the existence of implicit and hidden meaning of potentially paradoxical propositions is required. Given these assumptions, potentially paradoxical propositions are regarded as true and false according to different and unconnected meanings. These results, despite their atypical theological formulation and substantiation, remind one strongly of William Heytesbury and Pierre d'Ailly, and hence the hypothesis of their impact on Stanislaus suggests itself. (en)
Title
  • The solution to semantic paradoxes in Stanislaus of Znaim’s De vero et falso (en)
  • Řešení sémantických paradoxů v De vero et falso Stanislava ze Znojma
  • Řešení sémantických paradoxů v De vero et falso Stanislava ze Znojma (cs)
skos:prefLabel
  • The solution to semantic paradoxes in Stanislaus of Znaim’s De vero et falso (en)
  • Řešení sémantických paradoxů v De vero et falso Stanislava ze Znojma
  • Řešení sémantických paradoxů v De vero et falso Stanislava ze Znojma (cs)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/12:00393998!RIV14-AV0-67985955
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 165183
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/12:00393998
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Stanislaus of Znaim; Liar paradox; scholastic logic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B6623F2116FD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aithér
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 4
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanke, Miroslav
issn
  • 1803-7860
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software