About: Metamethodology and Naturalism     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • In the first part I clarify the concept of metamethodology in light of Lakatos' methodology of research programs and his four theories of rationality. In the second part I analyze the naturalization of epistemology in Quine's perspective and the question whether metamethodology is compatible with his non-normative sort of naturalism. The final part focuses on the Laudan's version of naturalism which tries to retain normativity. I analyze Laudan’s program for justification and appraisal of methodological rules and his attempt to formulate a metamethodological rule, which would be acceptable for all concurrent methodologies. From the naturalistic perspective it seems unacceptable that the naturalistic program would admit inviolable rule. I find such an objection to the metamethodological rule mistaken but I formulate another objection as to why Laudan's rule is unacceptable. I propose my own version of metamethodological rules, which are inviolable but methodologically empty and trivial. (en)
  • Stať se zabývá problémem slučitelnosti metametodologie a naturalismu ve filosofii vědy. V první části vyjasňuji koncept metametodologie ve světle Lakatosovy metodologie vědeckých výzkumných programů a jeho čtyř teorií racionality. Ve druhé části analyzuji naturalizaci epistemologie v Quineově perspektivě a otázku zda metametodologie je slučitelná s nenormativním naturalismem. V závěrečné části se zaměřuji na Laudanovu verzi naturalismu, který se snaží uchovat normativitu. Analyzuji Laudanův program zdůvodnění a zhodnocení metodologických pravidel a jeho snahu formulovat metametodologická pravidla, jež by byla přijatelná pro všechny konkureční metodologie. Z naturalistického hlediska se zdá být nepřijatelné, aby naturalistický program obsahoval neodvolatelná pravidla. Považuji takové námitky za chybné, ale formuluji jiné námitky, proč jsou Laudanova pravidla nepřijatelná. Navrhuji vlastní verzi metametodologických pravidel, která jsou neodvolatelná ale metodologicky prázdná a triviální, a snažím se ukázat, že existence takových pravidel sice představuje obtíž pro normativní naturalismus, která ale není fatální.
  • Stať se zabývá problémem slučitelnosti metametodologie a naturalismu ve filosofii vědy. V první části vyjasňuji koncept metametodologie ve světle Lakatosovy metodologie vědeckých výzkumných programů a jeho čtyř teorií racionality. Ve druhé části analyzuji naturalizaci epistemologie v Quineově perspektivě a otázku zda metametodologie je slučitelná s nenormativním naturalismem. V závěrečné části se zaměřuji na Laudanovu verzi naturalismu, který se snaží uchovat normativitu. Analyzuji Laudanův program zdůvodnění a zhodnocení metodologických pravidel a jeho snahu formulovat metametodologická pravidla, jež by byla přijatelná pro všechny konkureční metodologie. Z naturalistického hlediska se zdá být nepřijatelné, aby naturalistický program obsahoval neodvolatelná pravidla. Považuji takové námitky za chybné, ale formuluji jiné námitky, proč jsou Laudanova pravidla nepřijatelná. Navrhuji vlastní verzi metametodologických pravidel, která jsou neodvolatelná ale metodologicky prázdná a triviální, a snažím se ukázat, že existence takových pravidel sice představuje obtíž pro normativní naturalismus, která ale není fatální. (cs)
Title
  • Metamethodology and Naturalism (en)
  • Metametodologie a naturalismus
  • Metametodologie a naturalismus (cs)
skos:prefLabel
  • Metamethodology and Naturalism (en)
  • Metametodologie a naturalismus
  • Metametodologie a naturalismus (cs)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/12:00383968!RIV13-AV0-67985955
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Supp.1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 149658
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/12:00383968
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • philosophy of science; metamethodology; naturalism; methodological rules (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C726117666D2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Organon F
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 19
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Havlík, Vladimír
issn
  • 1335-0668
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software