About: Bacon a Whitehead o metafyzice a estetice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Příspěvek předestírá %22spekulativní tezi%22 o dvou koncových bodech jisté linie myšlení v britském myšlení. Jedním z jejích krajních bodu je %22prorok%22 novověké mentality Francis Bacon, který své dílo zasvětil boji proti neplodné spekulaci, jehož součástí byl i boj o odstranění pojmu účelové příčiny z filosofického vokabuláře. Na druhé straně stojí A.N. Whitehead, v jehož pozdní metafyzice se navrací jak důraz na spekulaci jakožto filosofickou metodu, tak specifické pojetí účelové příčinnosti jakožto kategorie relevantní pro metafyzický výklad reality. Autor konstatuje, že Whiteheadovo dílo v jistém smyslu ukončuje etapu, v níž si filosofie přírody vystačila principy deklarovanými Baconem a otevírá tak možnost plnějšího uchopení reality, jehož součástí je zahrnutí estetické zkušenosti jakožto svébytného zkušenostního prvku.
  • Příspěvek předestírá %22spekulativní tezi%22 o dvou koncových bodech jisté linie myšlení v britském myšlení. Jedním z jejích krajních bodu je %22prorok%22 novověké mentality Francis Bacon, který své dílo zasvětil boji proti neplodné spekulaci, jehož součástí byl i boj o odstranění pojmu účelové příčiny z filosofického vokabuláře. Na druhé straně stojí A.N. Whitehead, v jehož pozdní metafyzice se navrací jak důraz na spekulaci jakožto filosofickou metodu, tak specifické pojetí účelové příčinnosti jakožto kategorie relevantní pro metafyzický výklad reality. Autor konstatuje, že Whiteheadovo dílo v jistém smyslu ukončuje etapu, v níž si filosofie přírody vystačila principy deklarovanými Baconem a otevírá tak možnost plnějšího uchopení reality, jehož součástí je zahrnutí estetické zkušenosti jakožto svébytného zkušenostního prvku. (cs)
  • The book chapter presentsa %22speculative thesis%22concerning two end-points in a certain line of British thought. One of the end-points can be found in the work of %22prophet%22 of modern mentality Francis Bacon, who devoted his life-time work to the struggle against barren speculation. His efforts included enthusiastic fighting against %22teleology%22 as a legitimate part of philosophic vocabulary. The other end-point is to be distinguished in thinking of A.N. Whitehead. In his late comprehensive metaphysics he argues that speculation and generalization ought to form a part of philosophic scrutiny. He also includes specific form of teleology (under the guise of %22subjective aim%22) into his metaphysical treatment of reality. The present author states that Whitehead's late writings terminate (in some respects) the period of sufficiency of baconian principles to the philosophy of nature. (en)
Title
  • Bacon a Whitehead o metafyzice a estetice
  • Bacon a Whitehead o metafyzice a estetice (cs)
  • Bacon and Whitehead on metaphysics and aesthetics (en)
skos:prefLabel
  • Bacon a Whitehead o metafyzice a estetice
  • Bacon a Whitehead o metafyzice a estetice (cs)
  • Bacon and Whitehead on metaphysics and aesthetics (en)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/09:00352604!RIV11-AV0-67985955
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z90090514)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 304623
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/09:00352604
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Whitehead; Bacon; philosophy; philosophy of science; aesthetics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [23688AA5BE58]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Krása - Krajina - Příroda I
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Andrle, Michal
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Dokořán
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7363-286-1
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software