About: Mezi paracelsiánskou medicínou a rosenkruciánskými manifesty: studijní léta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studie analyzuje studijní léta a první publikované práce pražského lékaře a pobělohorského exulanta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu. Shrnuje kusé údaje o jeho rodinném zázemí a dokládá jeho filosofická a medicínská studia na helmstedtské akademii (1604-1608) a basilejské universitě (1609-1610). Všímá si zejména Habervešlových učitelů, jeho doktorské teze Theoremata de uroscopia a zdrojů jeho zájmu o paracelsiánskou medicínu. Po návratu ze studií žil Ondřej na Novém Městě pražském, patrně se však nijak výrazněji nezapojil do domácí humanistické society. Drobným letákovým spiskem z roku 1614 však máme doložen jeho zájem o dobové hermetické myšlenkové proudy, jmenovitě o první rosenkruciánský „manifest“ Fama fraternitatis. Studie sleduje i další projevy zájmu o rosenkruciánské myšlenky v českém prostředí. Z této živné půdy pak vycházelo Habervešlovo eschatologické myšlení, jež se plně projevilo v letech stavovského povstání a na počátku exilu.
  • Studie analyzuje studijní léta a první publikované práce pražského lékaře a pobělohorského exulanta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu. Shrnuje kusé údaje o jeho rodinném zázemí a dokládá jeho filosofická a medicínská studia na helmstedtské akademii (1604-1608) a basilejské universitě (1609-1610). Všímá si zejména Habervešlových učitelů, jeho doktorské teze Theoremata de uroscopia a zdrojů jeho zájmu o paracelsiánskou medicínu. Po návratu ze studií žil Ondřej na Novém Městě pražském, patrně se však nijak výrazněji nezapojil do domácí humanistické society. Drobným letákovým spiskem z roku 1614 však máme doložen jeho zájem o dobové hermetické myšlenkové proudy, jmenovitě o první rosenkruciánský „manifest“ Fama fraternitatis. Studie sleduje i další projevy zájmu o rosenkruciánské myšlenky v českém prostředí. Z této živné půdy pak vycházelo Habervešlovo eschatologické myšlení, jež se plně projevilo v letech stavovského povstání a na počátku exilu. (cs)
  • The article deals with the studies and the first published works by a physician and post-1620 refugee from Bohemia, Ondřej Habervešl of Habernfeld. After summarizing few data about his family background, it deals with his philosophical and medical studies at the Academy of Helmstedt (1604-1608) and the University of Basle (1609-1610). It discusses the influence of his teachers, his doctoral thesis Theoremata de uroscopia and the sources of his interest in Paracelsian medicine. After finishing his studies, Habernfeld lived in Prague, he did not, however, take active part in domestic Humanist literary life. A little pamphlet written in 1614 proofs his interest in the first Rosicrucian manifesto Fama fraternitatis and in hermetic thought. The article discusses other evidence of the interest in the Rosicrucians in Bohemia. Habernfeld's eschatological thought originated in this milieu and fully expressed itself in the years of the Bohemian revolt and the subsequent exile. (en)
Title
  • Mezi paracelsiánskou medicínou a rosenkruciánskými manifesty: studijní léta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu
  • Mezi paracelsiánskou medicínou a rosenkruciánskými manifesty: studijní léta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu (cs)
  • Between Paracelsian Medicine and the Rosicrucian Manifestos: Early Career and Studies of Ondřej Habervešl of Habernfeld (en)
skos:prefLabel
  • Mezi paracelsiánskou medicínou a rosenkruciánskými manifesty: studijní léta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu
  • Mezi paracelsiánskou medicínou a rosenkruciánskými manifesty: studijní léta Ondřeje Habervešla z Habernfeldu (cs)
  • Between Paracelsian Medicine and the Rosicrucian Manifestos: Early Career and Studies of Ondřej Habervešl of Habernfeld (en)
skos:notation
  • RIV/67985955:_____/07:00099185!RIV08-AV0-67985955
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 171;181
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z90090514)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1-2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 433565
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985955:_____/07:00099185
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • history of medicine; Rosicrucians; early 17th century (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2D8909590CAD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Universitatis Carolinae - Historia Universitatis Carolinae Pragensis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 47
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Urbánek, Vladimír
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0323-0562
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 19 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software