About: Management akátových porostů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V celosvětovém měřítku roste zájem o akát jako energetickou dřevinu, za znovuobjevené je možno označit i jeho kvalitní dřevo. Na druhou stranu patří mezi 20 nejinvazivnějších druhů Evropy, je schopen agresivního klonálního šíření, velmi obtížně se ze zasažených porostů odstraňuje a ještě větším problémem je návrat k přirozeným společenstvům. Ve srovnání s jinými druhy dřevin se dále vyznačuje velkou náročností a dynamikou pěstebních zásahů, které při snaze o zachování kvality porostu nelze odkládat. I kvůli potenciálnímu nebezpečí rozšíření nových druhů škůdců je z pěstitelského hlediska vhodné vyvarovat se zakládání nových produkčních akátových monokultur a spíše se věnovat managementu stávajících ochranných porostů na nepříznivých stanovištích. Z ochranářsky cenných biotopů, zejména teplomilných trávníků, společenstev písčin, prosvětlených zakrslých doubrav nebo reliktních borů by akát měl být přednostně odstraňován. V zemědělských oblastech, kde nehrozí jeho šíření do okolních obhospodařovaných polí, mohou akátové porosty fungovat jako biocentra nebo biokoridory a není důvod je odstraňovat. Akátiny, které nepředstavují nebezpečí pro okolní přirozená společenstva, lidská sídla, ani dopravní infrastrukturu a v jejichž okolí se vyskytují konkurenčně silné přirozené dřeviny, je možno ponechat samovolnému vývoji. Klíčovým předpokladem ale je zdržet se jakéhokoli zásahu, který by vyvolal nežádoucí zmlazení.
  • V celosvětovém měřítku roste zájem o akát jako energetickou dřevinu, za znovuobjevené je možno označit i jeho kvalitní dřevo. Na druhou stranu patří mezi 20 nejinvazivnějších druhů Evropy, je schopen agresivního klonálního šíření, velmi obtížně se ze zasažených porostů odstraňuje a ještě větším problémem je návrat k přirozeným společenstvům. Ve srovnání s jinými druhy dřevin se dále vyznačuje velkou náročností a dynamikou pěstebních zásahů, které při snaze o zachování kvality porostu nelze odkládat. I kvůli potenciálnímu nebezpečí rozšíření nových druhů škůdců je z pěstitelského hlediska vhodné vyvarovat se zakládání nových produkčních akátových monokultur a spíše se věnovat managementu stávajících ochranných porostů na nepříznivých stanovištích. Z ochranářsky cenných biotopů, zejména teplomilných trávníků, společenstev písčin, prosvětlených zakrslých doubrav nebo reliktních borů by akát měl být přednostně odstraňován. V zemědělských oblastech, kde nehrozí jeho šíření do okolních obhospodařovaných polí, mohou akátové porosty fungovat jako biocentra nebo biokoridory a není důvod je odstraňovat. Akátiny, které nepředstavují nebezpečí pro okolní přirozená společenstva, lidská sídla, ani dopravní infrastrukturu a v jejichž okolí se vyskytují konkurenčně silné přirozené dřeviny, je možno ponechat samovolnému vývoji. Klíčovým předpokladem ale je zdržet se jakéhokoli zásahu, který by vyvolal nežádoucí zmlazení. (cs)
  • Black locust (Robinia pseudoacacia L.) is a controversial tree species which has been the subject of discussions among groups of foresters and conservationists worldwide for a long time. Its native range is the southeast of the USA. At the beginning of seventeenth century, it was imported to Europe for gardening as one of the first North American tree species. In the Czech and Slovak Republics, black locust was recommended for afforestation of former pastures on steep eroded hillsides along rivers, surrounding railways and sandy soils. Recently approximately 12 thousand hectares of black locust stands occur in the Czech Republic and 33 thousand hectares in Slovakia. Despite black locust is listed among 20 most invasive species in Europe, the Czech Republic is one the few Central European countries where black locust is unexceptionally understood as a problematic invasive tree and not a perspective economic woody species. The article is dealing with management of black locust stands. It proposes three approaches: (1) Leave black locust stands in successional development. (2) Let the black locust stand grow, cut-out coppice shoots regularly from surroundings. (3) Remove the black locust stands invading the naturally valuable areas (thermophilous dry grasslands, sandy grasslands, thermophilous oak forests or boreo-continental pine forests).Use of different methods of black locust removal is evaluated by comparison of experiences in surrounding states. As the most effective, the combination of mechanical and chemical methods is recommended. The ability of regeneration of natural species composition on forest and non-forest biotopes is discussed. (en)
Title
  • Management akátových porostů
  • Management akátových porostů (cs)
  • Management of Black Locust Stands (en)
skos:prefLabel
  • Management akátových porostů
  • Management akátových porostů (cs)
  • Management of Black Locust Stands (en)
skos:notation
  • RIV/67985939:_____/14:00436613!RIV15-AV0-67985939
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 27065
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985939:_____/14:00436613
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • plant invoasion; black locust; management (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9E94D41B8447]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Životné prostredie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 48
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vítková, Michaela
issn
  • 0044-4863
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software