About: Impact of hoofed game and weather on the vegetation development in dry grasslands in the Křivoklátsko Biosphere Reserve     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Using four exclosures, the impact of mouflon grazing and weather on plant communities (alliances Koelerio-Phleion phleoidis and Hyperico perforati-Scleranthion perennis) occurring on shallow soils within the mostly forest landscape was studied in the Křivoklátsko Biosphere Reserve (Czech Republic) during 2004-2010. Treatment, time, and weather data were used as explanatory variables in ordination and correlation analyses. Cover values of different life forms and indicator values varied significantly in dependence on the weather conditions of the preceding five months; however, correlations varied according to the vegetation type and were rather rarely detected. In the fenced plots, the herbaceous vegetation cover decreased, mainly due to litter accumulation and partly due to shrub encroachment. At least some parts of the valuable and species-rich habitats could be maintained under high game density, but some parts are endangered by eutrophication and game grazing. (en)
  • V práci jsme zhodnotili vliv muflonů a chodu srážek a teplot na vývoj rostlinných společenstev teplomilné travinobylinné vegetace na mělkých půdách v NPR Týřov a NPR Velká Pleš v období 2004-2010. Jen ojediněle a v závislosti na lokalitě průkazně kolísaly pokryvnosti životních forem a Ellenbergovy indikační hodnoty rostlin podle toho, jak se měnilo počasí v měsících leden-květen. Efekt oplocení se ukázal významný na všech plochách, ale časový trend změny skladby vegetace byl průkazný pouze na polovině ploch. Nebyl prokázán současný vliv času a oplocení v celkovém souboru dat. Významnou sukcesní změnu jsme zaznamenali pouze v jedné oplocence (ze čtyř). V oploenkách se snižovala pokryvnost bylinného patra v důsledku hromadění stařiny a částečně vlivem růstu keřů. Přinejmenším v extrémních částech biotopů otevřených pleší se mohou cenná společenstva udržovat i pod vlivem zvýšené aktivity zvěře.
  • V práci jsme zhodnotili vliv muflonů a chodu srážek a teplot na vývoj rostlinných společenstev teplomilné travinobylinné vegetace na mělkých půdách v NPR Týřov a NPR Velká Pleš v období 2004-2010. Jen ojediněle a v závislosti na lokalitě průkazně kolísaly pokryvnosti životních forem a Ellenbergovy indikační hodnoty rostlin podle toho, jak se měnilo počasí v měsících leden-květen. Efekt oplocení se ukázal významný na všech plochách, ale časový trend změny skladby vegetace byl průkazný pouze na polovině ploch. Nebyl prokázán současný vliv času a oplocení v celkovém souboru dat. Významnou sukcesní změnu jsme zaznamenali pouze v jedné oplocence (ze čtyř). V oploenkách se snižovala pokryvnost bylinného patra v důsledku hromadění stařiny a částečně vlivem růstu keřů. Přinejmenším v extrémních částech biotopů otevřených pleší se mohou cenná společenstva udržovat i pod vlivem zvýšené aktivity zvěře. (cs)
Title
  • Impact of hoofed game and weather on the vegetation development in dry grasslands in the Křivoklátsko Biosphere Reserve (en)
  • Vliv zvěře a chodu počasí na vývoj xerotermní travinobylinné vegetace v Biosférické rezervaci Křivoklátsko
  • Vliv zvěře a chodu počasí na vývoj xerotermní travinobylinné vegetace v Biosférické rezervaci Křivoklátsko (cs)
skos:prefLabel
  • Impact of hoofed game and weather on the vegetation development in dry grasslands in the Křivoklátsko Biosphere Reserve (en)
  • Vliv zvěře a chodu počasí na vývoj xerotermní travinobylinné vegetace v Biosférické rezervaci Křivoklátsko
  • Vliv zvěře a chodu počasí na vývoj xerotermní travinobylinné vegetace v Biosférické rezervaci Křivoklátsko (cs)
skos:notation
  • RIV/67985939:_____/11:00381378!RIV13-AV0-67985939
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LC06073), S, Z(AV0Z60050516)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 31
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 239326
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985939:_____/11:00381378
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • game browsing; long-term monitoring; initial grassy communities (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [09E86A56D702]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bohemia centralis
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Černý, Tomáš
  • Boublík, Karel
  • Petřík, Petr
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0231-5807
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software