About: Věda versus politika. Poslední pokus Adolfa Černého o zajištění lužické suverenity     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Zakladatel %22Slovanského přehledu%22, badatel v oblasti slovanských menšin a průkopník v budování česko-lužických vztahů Adolf Černý se stal roku 1918 členem expertní skupiny československé delegace na mírové konferenci ve Versailles. Ve spolupráci ze zástupci Lužických Srbů se zde neúspěšně pokoušel o dosažení samostatnosti nebo alespoň autonomie Lužice. Poučen nezdary, rozhodl se zaměnit politické požadavky za kulturní, a zorganizoval memorandum. V něm několik desítek evropských vědců vyzvalo Společnost národů, aby podnikla vůči Německu kroky, které by zaručily Lužickým Srbům stejná práva, jaká byla mírovými smlouvami zajištěna pro německou menšinu v Polsku. Černý dlouho hledal osobu, která by svým jménem memorandum zaštítila. Našel ji až ve svém příteli a kolegovi Jeanu Baudouinovi de Courtenay. Společně s ním shromáždil téměř 100 podpisů vědců z 11 zemí a odeslal Společnost národů. Jeho snaha se však, stejně jako ve všech předchozích případech, minula účinkem.
  • Zakladatel %22Slovanského přehledu%22, badatel v oblasti slovanských menšin a průkopník v budování česko-lužických vztahů Adolf Černý se stal roku 1918 členem expertní skupiny československé delegace na mírové konferenci ve Versailles. Ve spolupráci ze zástupci Lužických Srbů se zde neúspěšně pokoušel o dosažení samostatnosti nebo alespoň autonomie Lužice. Poučen nezdary, rozhodl se zaměnit politické požadavky za kulturní, a zorganizoval memorandum. V něm několik desítek evropských vědců vyzvalo Společnost národů, aby podnikla vůči Německu kroky, které by zaručily Lužickým Srbům stejná práva, jaká byla mírovými smlouvami zajištěna pro německou menšinu v Polsku. Černý dlouho hledal osobu, která by svým jménem memorandum zaštítila. Našel ji až ve svém příteli a kolegovi Jeanu Baudouinovi de Courtenay. Společně s ním shromáždil téměř 100 podpisů vědců z 11 zemí a odeslal Společnost národů. Jeho snaha se však, stejně jako ve všech předchozích případech, minula účinkem. (cs)
  • Founder of the journal %22Slovanský přehled%22, researcher in the field of Slavonic minorities and the pioneer of Czech-Lusatian relationship Adolf Černý became an advisor of the Czechoslovak delegation at the Paris peace conference in 1918. Together with Lusatian representatives he unsuccessfully tried to achieve sovereignty or at least autonomy for Lusatia. Due to this non-success, Černý decided to replace political claims by cultural ones and arranged European Slavists' Memorandum. In this proclamation scientists appealed to the League of Nations to ensure for Lusatian Sorbs the same rights as the German minority in Poland had on the basis of peace negotiations. Černý spent a long time looking for somebody to front the memorandum, eventually succeeding with his friend, Polish linguist Jan Baudouin de Courtenay. Together they collected signatures of almost 100 scientists from 11 countries and sent the memorandum to the League of Nations. Černý's endeavour, however, was unsuccessful. (en)
Title
  • Věda versus politika. Poslední pokus Adolfa Černého o zajištění lužické suverenity
  • Věda versus politika. Poslední pokus Adolfa Černého o zajištění lužické suverenity (cs)
  • Scholarship versus politics. The last attempt of Adolf Černý to achieve Lusatian sovereignty (en)
skos:prefLabel
  • Věda versus politika. Poslední pokus Adolfa Černého o zajištění lužické suverenity
  • Věda versus politika. Poslední pokus Adolfa Černého o zajištění lužické suverenity (cs)
  • Scholarship versus politics. The last attempt of Adolf Černý to achieve Lusatian sovereignty (en)
skos:notation
  • RIV/67985921:_____/05:00039483!RIV11-AV0-67985921
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z80770509)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 548577
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985921:_____/05:00039483
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lusatia; Paris Peace Conference 1919; Slavists (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [0323A6A64F00]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Práce z Archivu Akademie věd, A 8
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Slovanství a věda v 19. a 20. století
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Chodějovský, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Archiv AV ČR
https://schema.org/isbn
  • 80-86404-14-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software