About: Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • A majority of food and cosmetic products may be, from the rheological point of view, considered as anomalous non-Newton compounds. Their flow properties significantly influence not only technology processes during the production, but the texture of final products, too. This paper gives a review on the possibilities of the evaluation of these properties using modern rheometrical methods. Practical examples of the use of rheology in the dairy, fat, bakery, meat, starch and other fields of food industry and cosmetics are presented, which concern not only production monitoring and optimisation of technology processes but control and standardisation of products quality as well. Importance of psychorheology at studying the correlation of instrumental and sensory assessment of the texture is explained. (en)
  • Většinu potravinářských a kosmetických produktů lze z reologického hlediska považovat za anomální nenewtonské látky. Jejich tokové vlastnosti významně ovlivňují nejenom technologické procesy v průběhu výroby, ale rovněž texturu finálních produktů. Publikace podává přehled o možnostech hodnocení těchto vlastností moderními reometrickými metodami. Uvádí praktické příklady uplatnění reologie v průmyslu mlékárenském, tukovém, pekárenském, masném, škrobárenském a v dalších odvětvích potravinářství a kosmetiky, a to jako při monitoringu a optimalizaci technologických procesů, tak při kontrole a standardizaci kvality výrobků. Objasňuje význam psychoreologie při zkoumání vztahů mezi instrumentálním a sensorickým stanovením textury.
Title
  • Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice.
  • Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice. (cs)
  • On the use of rheology in food and cosmetic processing. (en)
skos:prefLabel
  • Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice.
  • Uplatnění rheologie v potravinářství a kosmetice. (cs)
  • On the use of rheology in food and cosmetic processing. (en)
skos:notation
  • RIV/67985874:_____/00:11003004!RIV/2003/AV0/A11003/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 167;176
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(AV0Z2060917)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 730183
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67985874:_____/00:11003004
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • N/A (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • SK - Slovenská republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2B2309FF4F7D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin potravinárského výskumu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 39
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Štern, Petr
  • Hojerová, J.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0231-9950
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software