About: Klíčivost jako běžný test v botanickém pozorování, šlechtění a experimentech     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • This chapter was created as a response to the need to draw attention to possible errors in determining the seed germination and various manipulative experiments related to germination . Seed germination is expressed as a percentage of seeds that germinate under appropriate conditions in a certain time. Germination is a process that depends on the intrinsic properties of the seed, and on environmental conditions such as water, temperature, oxigen, and light. The chapter explains the difference between seed germination and seedling emergence, describes basic principles of seed collection, selection of the test sample, basic factors concerning a germination proces (seed germination, germination energy, speed of germination, germination index ... ). The paper explains how external conditions can influence the germination. Finaly, how to set factors in an attempt to establish clear design of test. The text is intended for the general scientific community and for students of biological sciences . (en)
  • Tento příspěvek vznikl po několika letech pokusů s klíčivostí semen a jejich počátečním růstem. Pokouší se upozornit na možné chyby při stanovování klíčivosti semen a při různých manipulačních pokusech s klíčením. Klíčivost lze vyjádřit procentem semen, která vyklíčí za vhodných podmínek v určitém čase. Klíčení je biologický proces, který závisí na vnitřních vlastnostech semene a na vnějších podmínkách, jako jsou voda, teplota, světlo. V kapitole je vysvětlen rozdíl mezi klíčivostí a vzcházivostí semen, jsou popsány základní zásady sběru nebo výběru semen, výběru testovacího vzorku, jsou popsány základní parametry týkající se klíčení semen (klíčivost semen, energie klíčení, rychlost klíčení, index klíčivosti). V neposlední řadě se zabývá vysvětlením, jak mohou vnější abiotické podmínky, tedy také nastavení faktorů při pokusu, ovlivnit výsledek klíčení. Text je určen široké vědecké obci a studentům biologických oborů.
  • Tento příspěvek vznikl po několika letech pokusů s klíčivostí semen a jejich počátečním růstem. Pokouší se upozornit na možné chyby při stanovování klíčivosti semen a při různých manipulačních pokusech s klíčením. Klíčivost lze vyjádřit procentem semen, která vyklíčí za vhodných podmínek v určitém čase. Klíčení je biologický proces, který závisí na vnitřních vlastnostech semene a na vnějších podmínkách, jako jsou voda, teplota, světlo. V kapitole je vysvětlen rozdíl mezi klíčivostí a vzcházivostí semen, jsou popsány základní zásady sběru nebo výběru semen, výběru testovacího vzorku, jsou popsány základní parametry týkající se klíčení semen (klíčivost semen, energie klíčení, rychlost klíčení, index klíčivosti). V neposlední řadě se zabývá vysvětlením, jak mohou vnější abiotické podmínky, tedy také nastavení faktorů při pokusu, ovlivnit výsledek klíčení. Text je určen široké vědecké obci a studentům biologických oborů. (cs)
Title
  • Klíčivost jako běžný test v botanickém pozorování, šlechtění a experimentech
  • Klíčivost jako běžný test v botanickém pozorování, šlechtění a experimentech (cs)
  • Seed germination as a regular test om the botanical observations, breedings, and experiments (en)
skos:prefLabel
  • Klíčivost jako běžný test v botanickém pozorování, šlechtění a experimentech
  • Klíčivost jako běžný test v botanickém pozorování, šlechtění a experimentech (cs)
  • Seed germination as a regular test om the botanical observations, breedings, and experiments (en)
skos:notation
  • RIV/67179843:_____/14:00440650!RIV15-AV0-67179843
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 24302
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67179843:_____/14:00440650
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seed germination; germination energy; speed of germination; germination index (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [40F90B114A1D]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Příspěvky k problematice zemědělského pokusnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šerá, Božena
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby, v. v. i
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7427-153-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software