About: The Influence of the Vír Reservoir on Maximum Annual and Flood Discharge Rates on the Upper Svratka River     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce se zabývá analýzou maximálních ročních a povodňových průtoků v povodí horní Svratky v období systematických hydrologických měření před a po výstavbě vodních děl Vír I a Vír II. Pro vodoměrné stanice Borovnice (nad vodním dílem Vír) a Vír (pod vodním dílem Vír) je provedena pro období 1925–2010 analýza kulminačních průtoků (Qk) s dobou opakování dosahující nebo překračující 2 roky (Q2). Povodňový režim je hodnocen se zřetelem na četnost výskytu povodní, jejich sezonalitu a extremitu. V příspěvku je početními i statistickými metodami studováno antropogenní ovlivnění maximálních ročních a povodňových průtoků na horní Svratce po výstavbě obou vodních děl. To se projevuje zejména narušením homogenity pozorování, snížením četnosti výskytu a extremity povodní, snížením hodnot a rozkolísanosti maximálních ročních průtoků a zpožděním jejich kulminace. Kvantifikace uvedeného antropogenního ovlivnění je konkrétním příkladem modifikace přirozeného hydrologického režimu řeky výstavbou vodní nádrže.
  • Práce se zabývá analýzou maximálních ročních a povodňových průtoků v povodí horní Svratky v období systematických hydrologických měření před a po výstavbě vodních děl Vír I a Vír II. Pro vodoměrné stanice Borovnice (nad vodním dílem Vír) a Vír (pod vodním dílem Vír) je provedena pro období 1925–2010 analýza kulminačních průtoků (Qk) s dobou opakování dosahující nebo překračující 2 roky (Q2). Povodňový režim je hodnocen se zřetelem na četnost výskytu povodní, jejich sezonalitu a extremitu. V příspěvku je početními i statistickými metodami studováno antropogenní ovlivnění maximálních ročních a povodňových průtoků na horní Svratce po výstavbě obou vodních děl. To se projevuje zejména narušením homogenity pozorování, snížením četnosti výskytu a extremity povodní, snížením hodnot a rozkolísanosti maximálních ročních průtoků a zpožděním jejich kulminace. Kvantifikace uvedeného antropogenního ovlivnění je konkrétním příkladem modifikace přirozeného hydrologického režimu řeky výstavbou vodní nádrže. (cs)
  • The Influence of the Vir Reservoir on Maximum Annual and Flood Discharge Rates on the Upper Svratka River. Geografle, 117, No. 2, pp. 192-208.-This paper provides an analysis of maximum annual and flood discharges on the upper Svratka River during a period of systematic hydrological measurements before and after the construction of the reservoirs known as Vir I and Vir II. The water-gauge stations of Borovnice (upstream from the reservoirs) and Vir. (downstream from the reservoirs) are used to analyse peak discharges (Q(k)) with a return period equal to or higher than two years (Q(2)), from 1925 to 2010. The flood regime is evaluated in terms of the frequency of floods, their seasonality and extremity. The article explores anthropogenic influence on maximum annual discharges and flood discharges on the upper Svratka River after construction of the two reservoirs, using numerical and statistical methods. These are evident, primarily, in the disruption of the homogeneity of observations, reductions in the frequency and extremity of floods, decreasing in the values and variability of maximum annual discharges, and delay in their culminations. The construction of the reservoir provides a unique example of modification of a natural hydrological regime that facilitates the quantification of an anthropogenic influence. (en)
Title
  • The Influence of the Vír Reservoir on Maximum Annual and Flood Discharge Rates on the Upper Svratka River (en)
  • Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce
  • Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce (cs)
skos:prefLabel
  • The Influence of the Vír Reservoir on Maximum Annual and Flood Discharge Rates on the Upper Svratka River (en)
  • Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce
  • Vliv vodní nádrže Vír na maximální roční a povodňové průtoky na horní Svratce (cs)
skos:notation
  • RIV/67179843:_____/12:00388740!RIV13-AV0-67179843
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178290
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67179843:_____/12:00388740
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • maximum annual discharge; flood; frequency; seasonality; extremity; fluctuation; homogeneity of observations; anthropogenic influence; Vir-Reservoir; upper Svratka River (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4620419E7569]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Geografie. Sborník české geografické společnosti
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 117
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brázdil, Rudolf
  • Sklenář, J.
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000306154000004
issn
  • 1212-0014
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software