About: Efektivita využití vody mladé horské smrčiny     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Water-use efficiency (WUE) represents amount of biomass produced on unit of water consumed to this biomass increase. We are asking if there are any differences in WUE with respect to stand density and microclimatic conditions. Biomass parameters were determined by allometric relations based on DBH, transpiration was measured for whole vegetation season in campains from 1998 to 2002. WUE of dense part (forest dense, FD, 500 individuals per hectar extra) was strongly influenced by water deficit. For example, WUE of FD was about 2% higher thanks to good water availability in the begining and at the end of the vegetation season. During precipitation shortage was WUE of FD almost one a half lower in August and September. (en)
  • Efektivita využití vody (WUE - water use efficiency) vyjadřuje množství spotřebované vody rostlinou na jednotku vyprodukované biomasy. Jak rozdílné je WUE mladé horské smrčiny s ohledem na hustotu porostu a jak WUE porostů s rozdílnou hustotou závisí na mikroklimatu stanoviště? Z kampaňovitých měření aktivního výdeje vody (transpirací) porostních ploch smrku s různou hustotou a produkce biomasy, odvozené alometricky z výčetní tloušťky kmenů, byla stanovena WUE v průběhu let 1998 až 2002. Z výsledků vyplývá že na WUE hustšího porostu měl významnější vliv přísušek. V r. 1998 byla například celková WUE hustšího porostu (o 500 ks.ha-1) vyšší (o 2%) díky vyšším hodnotám na počátku a konci růstové sezóny, kdy byl dostatek půdní vlhkosti. Naopak v období přísušku (srpen) a ještě následující měsíc byla WUE hustšího porostu až téměř o polovinu nižší.
  • Efektivita využití vody (WUE - water use efficiency) vyjadřuje množství spotřebované vody rostlinou na jednotku vyprodukované biomasy. Jak rozdílné je WUE mladé horské smrčiny s ohledem na hustotu porostu a jak WUE porostů s rozdílnou hustotou závisí na mikroklimatu stanoviště? Z kampaňovitých měření aktivního výdeje vody (transpirací) porostních ploch smrku s různou hustotou a produkce biomasy, odvozené alometricky z výčetní tloušťky kmenů, byla stanovena WUE v průběhu let 1998 až 2002. Z výsledků vyplývá že na WUE hustšího porostu měl významnější vliv přísušek. V r. 1998 byla například celková WUE hustšího porostu (o 500 ks.ha-1) vyšší (o 2%) díky vyšším hodnotám na počátku a konci růstové sezóny, kdy byl dostatek půdní vlhkosti. Naopak v období přísušku (srpen) a ještě následující měsíc byla WUE hustšího porostu až téměř o polovinu nižší. (cs)
Title
  • Efektivita využití vody mladé horské smrčiny
  • Efektivita využití vody mladé horské smrčiny (cs)
  • Water-use efficiency of young Norway spruce mountain forest (en)
skos:prefLabel
  • Efektivita využití vody mladé horské smrčiny
  • Efektivita využití vody mladé horské smrčiny (cs)
  • Water-use efficiency of young Norway spruce mountain forest (en)
skos:notation
  • RIV/67179843:_____/10:00347715!RIV11-AV0-67179843
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(IAA600870701), Z(AV0Z60870520)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 255827
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/67179843:_____/10:00347715
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • water use; allometry; LAI (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4BB37235027C]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pokorný, Radek
  • Slípková, Romana
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software