About: Ergonomic aspects in control rooms     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Strengthening and expanding of production capacity during last twenty years arouse need of modernization in control centers like control rooms and dispatchings. However use of new I&C technologies induced explosion of information and new functions, which are available at these workplaces. But hand in hand higher demands in performance of operators occurred, what finally influence even reliability and safety of controlled process. To cope with this situation, it requires not only responsible control system design, but even implementation of ergonomic aspects in operators interface design, in working station construction and in parameters of control center environment. Pressure in applications of approach with respect to human factors and needs (so called: Human-Centered Design) grow stronger significantly in nowadays. This problematic is the issue in discussion held by ergonomists, engineers and operation management and, it induce many specific questions. This article aims at some associated aspects and it resumes the newest knowledge in control centers ergonomics, which was gained within terms of project no. TD020017. (en)
  • Posilování a rozšiřování výrobních kapacit v uplynulých dvaceti letech vyvolalo požadavek na modernizaci řídících center, jakými jsou dozorny, velíny či dispečinky. Využití nových I&C technologií však způsobilo doslova „explozi“ informací a nových funkcionalit, kterými tato pracoviště nově disponují. Spolu s tím došlo ale také k nárůstu požadavků na výkon operátorů, což se v konečném důsledku odráží i na spolehlivosti a bezpečnosti řízeného provozu. Zvládnutí této situace si proto nutně žádá nejen zodpovědný návrh systémů kontroly a řízení, ale také implementaci ergonomických aspektů do designu operátorského rozhranní, konstrukce pracovních stanic a parametrů pracovního prostředí řídících center. V současné době významně sílí tlak na uplatňování přístupů zohledňujících lidské potřeby a omezení (tzv. Human-Centered Design). Tato problematika je proto předmětem široké diskuse ergonomů, inženýrů i provozního managementu a vyvolává také řadu specifických otázek. Tento článek se proto zaměřuje na některé související aspekty a shrnuje nejnovější poznatky o ergonomii řídících center, které byly získány v rámci řešení projektu č. TD020017.
  • Posilování a rozšiřování výrobních kapacit v uplynulých dvaceti letech vyvolalo požadavek na modernizaci řídících center, jakými jsou dozorny, velíny či dispečinky. Využití nových I&C technologií však způsobilo doslova „explozi“ informací a nových funkcionalit, kterými tato pracoviště nově disponují. Spolu s tím došlo ale také k nárůstu požadavků na výkon operátorů, což se v konečném důsledku odráží i na spolehlivosti a bezpečnosti řízeného provozu. Zvládnutí této situace si proto nutně žádá nejen zodpovědný návrh systémů kontroly a řízení, ale také implementaci ergonomických aspektů do designu operátorského rozhranní, konstrukce pracovních stanic a parametrů pracovního prostředí řídících center. V současné době významně sílí tlak na uplatňování přístupů zohledňujících lidské potřeby a omezení (tzv. Human-Centered Design). Tato problematika je proto předmětem široké diskuse ergonomů, inženýrů i provozního managementu a vyvolává také řadu specifických otázek. Tento článek se proto zaměřuje na některé související aspekty a shrnuje nejnovější poznatky o ergonomii řídících center, které byly získány v rámci řešení projektu č. TD020017. (cs)
Title
  • Ergonomic aspects in control rooms (en)
  • Ergonomické aspekty řídících center
  • Ergonomické aspekty řídících center (cs)
skos:prefLabel
  • Ergonomic aspects in control rooms (en)
  • Ergonomické aspekty řídících center
  • Ergonomické aspekty řídících center (cs)
skos:notation
  • RIV/63484323:_____/14:#0000011!RIV15-TA0-63484323
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TD020017)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 14931
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/63484323:_____/14:#0000011
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • ergonomics, risk prevention, control rooms, human factors (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2A44B67C0014]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuálne otázky BOZP 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Houser, František
  • Skřehot, Petr Adolf
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Technická Univerzita v Košiciach
https://schema.org/isbn
  • 978-80-553-1780-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software