About: Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The present invention relates to a method of obtaining volatile inorganic acids wherein the method is characterized in that a portion of water and the majority of free volatile inorganic acids are evaporated at a temperature in the range of 70 to 100 degC, which is at least 5 degC below the solution boiling point and under vacuum of at the most 5000 Pa from a solution stream with specific flow in the range of 20 to 40 me3.me-2.he-1 containing at the most 15 percent by weight of at least one inorganic volatile acid and at the most 30 percent by weight of at least one metal salt thereof, into a stream of a carrier gas with specific flow in the range of 2000 to 4000 me3.me-2.he-1me3.me-2.he-1 and an inlet temperature in the range of 90 to 110 degC. Simultaneously, the thickened solution is decomposed under perpetual agitation at a rate of at least 60 rpm and at a temperature in the range of 80 to 120 degC by sulfuric acid in an amount corresponding at the most to 200 percent of the stoichiometric ratio relative to the amount of cations in the thickened solution, whereby the liberated volatile inorganic acids and another portion of water are removed by another stream of the carrier gas. Steam of the associated streams of the carrier gas with the specific flow in the range of 3000 to 6000 me3.me-2.he-1 condenses, the vapors of the liberated volatile inorganic acids absorb under the formation of a solution of the volatile inorganic acids. Apparatus for making the above-described method comprises a storage tank (5) connected through a pump (6) to a circulation tank of a thickening column (1A). The thickening column (1B) is connected to a carrier gas heater (9). The column (1B) is connected with agitated decomposition reactors (2) with heating equipment (3).The reactors (2) are connected with a supply of Hi2SOi4. The column (1A) outlet connected with the outlet of the reactors (2) is connected to a condensation absorber (4A). (en)
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin, při kterém se z proudu roztoku o měrném průtoku 20 až 40 m3.m-2.h-1 obsahujícího maximálně 15 % hmotn. nejméně jedné těkavé anorganické kyseliny a maximálně 30 % hmotn. nejméně jedné její metalické soli při teplotě 70 až 100 °C, která je alespoň 5 °C pod teplotou varu roztoku, za podtlaku maximálně 5000 Pa odpaří část vody a většina volných těkavých anorganických kyselin do proudu nosného plynu o měrném průtoku 2000 až 4000 m3.m-2.h-1 a vstupní teplotě 90 až 110 °C, současně se zahuštěný roztok za míchání při alespoň 60 ot.min-1 rozkládá při teplotě 80 až 120 °C kyselinou sírovou v množství odpovídajícím maximálně 200 % stechiometrického poměru vztaženo k množství kationtů v zahuštěném roztoku, přičemž se uvolněné těkavé anorganické kyseliny a další část vody odvedou dalším proudem nosného plynu, ze spojených proudů nosného plynu o měrném průtoku 3000 až 6000 m3.m-2.h-1 vodní pára kondenzuje a páry uvolněných těkavých anorganických kyselin se absorbují za vzniku roztoku těkavých anorganických kyselin. Zařízení sestává ze zásobníku (5) připojeného čerpadlem (6) k cirkulační nádrži zahušťovací kolony (1A). K zahušťovací koloně (1B) je připojen ohřívač (9) nosného plynu. Kolona (1B) je spojená s míchanými rozkladnými reaktory (2) s ohřívacími zařízeními (3). K reaktorům (2) je připojen přívod H2SO4. Výstup z kolony (1A) spojený s výstupem z reaktorů (2) je připojen do kondenzačního absorbéru (4A). Výstup z cirkulační nádrže absorbéru (4A) je připojen do zásobníku (7) získaných kyselin. Poslední kondenzační absorbér (4C) je připojen do alkalické pračky (10) připojené k ventilátoru (11).
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin, při kterém se z proudu roztoku o měrném průtoku 20 až 40 m3.m-2.h-1 obsahujícího maximálně 15 % hmotn. nejméně jedné těkavé anorganické kyseliny a maximálně 30 % hmotn. nejméně jedné její metalické soli při teplotě 70 až 100 °C, která je alespoň 5 °C pod teplotou varu roztoku, za podtlaku maximálně 5000 Pa odpaří část vody a většina volných těkavých anorganických kyselin do proudu nosného plynu o měrném průtoku 2000 až 4000 m3.m-2.h-1 a vstupní teplotě 90 až 110 °C, současně se zahuštěný roztok za míchání při alespoň 60 ot.min-1 rozkládá při teplotě 80 až 120 °C kyselinou sírovou v množství odpovídajícím maximálně 200 % stechiometrického poměru vztaženo k množství kationtů v zahuštěném roztoku, přičemž se uvolněné těkavé anorganické kyseliny a další část vody odvedou dalším proudem nosného plynu, ze spojených proudů nosného plynu o měrném průtoku 3000 až 6000 m3.m-2.h-1 vodní pára kondenzuje a páry uvolněných těkavých anorganických kyselin se absorbují za vzniku roztoku těkavých anorganických kyselin. Zařízení sestává ze zásobníku (5) připojeného čerpadlem (6) k cirkulační nádrži zahušťovací kolony (1A). K zahušťovací koloně (1B) je připojen ohřívač (9) nosného plynu. Kolona (1B) je spojená s míchanými rozkladnými reaktory (2) s ohřívacími zařízeními (3). K reaktorům (2) je připojen přívod H2SO4. Výstup z kolony (1A) spojený s výstupem z reaktorů (2) je připojen do kondenzačního absorbéru (4A). Výstup z cirkulační nádrže absorbéru (4A) je připojen do zásobníku (7) získaných kyselin. Poslední kondenzační absorbér (4C) je připojen do alkalické pračky (10) připojené k ventilátoru (11). (cs)
Title
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu (cs)
  • Method of obtaining volatile inorganic acids and apparatus for performing the method (en)
skos:prefLabel
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu
  • Způsob získávání těkavých anorganických kyselin a zařízení k provedení způsobu (cs)
  • Method of obtaining volatile inorganic acids and apparatus for performing the method (en)
skos:notation
  • RIV/62243136:_____/14:MPOPV081!RIV15-MPO-62243136
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1H-PK/51)
http://linked.open...cisloPatentuVzoru
  • 304275
http://linked.open...eleniPatentuVzoru
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 57913
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62243136:_____/14:MPOPV081
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • volatile inorganic acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6E0E2B6E3A5A]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
  • Prague
http://linked.open...atelePatentuVzoru
  • Úřad průmyslového vlastnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...ydaniPatentuVzoru
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Macas, Jiří
  • Váňa, Jiří
  • Váňa, Pavel
  • Homola, František
  • Němec, Mojmír
  • Kozler, Josef
  • Miksa, Čestmír
  • Drbohlav, Radek
  • Mec, Karel
http://linked.open...mniOchranaPatentu
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...uzitiPatentuVzoru
http://linked.open...stnikPatentuVzoru
  • Výzkumný ústav anorganické chemie, a. s.; EKOMOR, s. r. o., Lískovec
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software