Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - V posledních několika letech se v odborné literatuře objevuje velké množství prací, které jsou věnovány pozitivním vlastnostem vína a látkám v něm obsažených, z nichž nejdiskutovanější je polyfenol resveratrol. Výsledky epidemiologických a experimentálních studií u člověka, na zvířatech a in vitro ukázaly, že polyfenoly obsažené ve víně, čaji, ovoci a zelenině působí příznivě na progresi i regresi aterosklerózy, mají antikarcinogenní účinek a svými antioxidačními účinky působí proti dalším procesům souvisejícím s tvorbou reaktivních forem kyslíku a peroxidací lipidů v krevní plazmě a membránách. Na základě vědeckých studií se ukázalo, že resveratrol má protektivní účinky na kardiovaskulární systém, ovlivňuje metabolismus lipidů, inhibuje oxidaci lipoproteinů o nízké hustotě (LDL) a agregaci trombocytů. Tato látka také vykazuje protinádorové a protizánětlivé vlastnosti a řadu dalších biologických účinků. Tato práce si klade za cíl popsat a souhrnně charakterizovat biologické vlastnosti hlavních účinný
- In recent years many scientific papers have been published concerning the positive effects of wine and its active principles, the polyphenol resveratrol being the most widely discussed compound. The results of epidemiological and experimental studies in man, animals, and in vitro have shown that polyphenols contained in wine, tea, fruit, and vegetables exert a positive effect on both the progression and regression of atherosclerosis, possess an anticancerogenic action, and due to their antioxidative effects they act against other processes connected with the reactive forms of oxygen production and lipid peroxydation in the blood plasma and membranes. Experimental findings have shown that resveratrol protects the cardiovascular system, affects lipid metabolism, and inhibits low-density lipoproteins (LDL) oxidation and blood platelet aggregation. In addition, this natural product is able to inhibit the growth of some tumours and possesses antiinflammatory properties and a number of other biological effe (en)
|
Title
| - Biological effects of resveratrol and other constituents of wine (en)
- Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.
- Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína. (cs)
|
skos:prefLabel
| - Biological effects of resveratrol and other constituents of wine (en)
- Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína.
- Biologické účinky resveratrolu a dalších obsahových látek vína. (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16370/03:00000012!RIV/2004/MSM/163704/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16370/03:00000012
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| |
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Česká a Slovenská Farmacie
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kollár, P.
- Kotolová, Hana
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |