About: Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Resveratrol (trans-3,5,4'-trihydroxystilben) is a polyphenol (phytoalexin) naturally found in wine and different therapeutic plants. It is a substance with an antioxidant and estrogenic effect and the ability to inhibit the growth of some tumours. Some studies mention its possible antiaggregation, neuroprotective and antiallergic effect. In the submitted pilot study the authors investigated the effect of resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) on serum lipid levels, in particular total cholesterol and liver enzymes in the laboratory rat. In the experiments healthy animals were used (fed a standard diet) as well as hypercholesterolemic animals (fed a special sugar diet) and treated animals. The investigated parameters were total cholesterol, HDL-cholesterol, aminotransferase aspartate (AST) and alanine aminotransferase (ALT). The conclusions of the investigation indicate that resveratrol and flavonoids (anthocyanins, catechins) found in red wine significantly reduce the total cholesterol l (en)
  • Resveratrol (trans-3, 5, 4´-trihydroxystilben) je polyfenol (phytoalexin), který se přirozeně vyskytuje ve víně a různých léčivých rostlinách. Je to látka s prokázaným antioxidačním a estrogenním účinkem a se schopností inhibovat růst některých nádorů. Řada studií uvádí možné antiagregační, neuroprotektivní a antialergické působení. V naší pilotní studii byly sledovány účinky resveratrolu a flavonoidů (anthocyaniny, katechiny) na hladiny sérových lipidů, především celkového cholesterolu, a jaterních enzymů u laboratorního potkana. V pokuse byla použita jednak zvířata zdravá (krmena standardní dietou), dále hypercholesterolemičtí jedinci (krmeni speciální cukernou dietou) a zvířata léčená. Sledovanými parametry byly hladiny celkového cholesterolu, HDL-cholesterolu, aspartát aminotransferázy (AST) a alanin aminotransferázy (ALT). Závěry studie ukazují, že resveratrol a flavonoidy (anthocyaniny, katechiny) přítomné v červeném víně významně snižují hladinu celkového cholesterolu u hypercholesterolemické
Title
  • Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
  • Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu (cs)
  • Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects] (en)
skos:prefLabel
  • Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu
  • Studium resveratrolu a flavonoidů v červeném víně z pohledu možného hypolipidemického účinku v experimentu (cs)
  • Experimental study of resveratrol and flavonoids in red wine with regard to their possible hypolipemic effects] (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16370/00:00000683!RIV/2003/MSM/163703/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 856 - 860
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 163700003)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 728244
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16370/00:00000683
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Resveratrol - Flavonoids - Hypercholesterolemia - Antioxidative effect (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5CEFCE78578E]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vnitřní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 46
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kollár, Peter
  • Karpíšek, Michal
  • Nečas, Jiří
  • Kotolová, Hana
  • Bartošíková, Lenka
  • Karešová, P.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0042-773X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16370
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software