Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Clostridium botulinum is one of the most toxic and dangerous species of anaerobic bacteria. Bacterial cells produce highly potent botulinum neurotoxin responsible for botulism, severe neurological disease with a high fatality. Although the disease is rare, clostridial spores are ubiquitous and without effective prevention measures botulism cannot be prevented. This article summarizes important facts on the prevalence of C. botulinum in meat and meat products, its survival, pathogenesis, virulence factors and effective prevention measures used in the food industry. (en)
- Clostridium botulinum patří mezi nejtoxičtější a tím i nejnebezpečnější druhy anaerobních bakterií. Buňky produkují vysoce účinný botulinový neurotoxin, který je odpovědný za botulismus, těžké nervové onemocnění s vysokou fatalitou. Ačkoli je onemocnění vzácné, spory klostridií jsou všudypřítomné a bez účinné prevence nelze botulismu zabránit. Článek shrnuje důležité údaje o výskytu C. botulinum v mase a masných výrobcích, jeho přežívání, patogenezi, faktorech virulence i účinných preventivních opatřeních používaných v potravinářském průmyslu.
- Clostridium botulinum patří mezi nejtoxičtější a tím i nejnebezpečnější druhy anaerobních bakterií. Buňky produkují vysoce účinný botulinový neurotoxin, který je odpovědný za botulismus, těžké nervové onemocnění s vysokou fatalitou. Ačkoli je onemocnění vzácné, spory klostridií jsou všudypřítomné a bez účinné prevence nelze botulismu zabránit. Článek shrnuje důležité údaje o výskytu C. botulinum v mase a masných výrobcích, jeho přežívání, patogenezi, faktorech virulence i účinných preventivních opatřeních používaných v potravinářském průmyslu. (cs)
|
Title
| - Clostridium botulinum: characteristics and importance in meat processing (en)
- Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa
- Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa (cs)
|
skos:prefLabel
| - Clostridium botulinum: characteristics and importance in meat processing (en)
- Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa
- Clostridium botulinum: vlastnosti a význam v oboru zpracování masa (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/14:43873048!RIV15-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/14:43873048
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - detection; occurence; meat; neurotoxin; botulism (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |