About: Effect of sucrose on the shelf-life of curd cheese in the ordinary and carbon dioxide atmosphere at 8°C     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Sacharóza je významná hygroskopická látka a hygroskopicita je důležitá vlastnost při ochraně potravin s vysokou hodnotou vodní aktivity. Pokles vodní aktivity chrání potravinu před fyzikálně-chemickými, enzymatickými a mikrobiálními nežádoucími změnami. Modifikovaná atmosféra potravin brání rozvoji mikroorganismů. Tato práce zjišťuje vliv sacharózy (5 a 15 %) na vodní aktivitu, sušinu a pH a vliv atmosféry oxidu uhličitého na sacharózu v průběhu 17 dnů skladování. Výsledky práce naznačují, že atmosféra oxidu uhličitého snižuje vliv sacharózy na vodní aktivitu. Tato atmosféra také významně snižuje sušinu. Sacharóza podstatně ovlivňuje vodní aktivitu. Přídavek 5 % cukru snižuje hodnotu vodní aktivity z 0,999 na 0,962. Avšak v průběhu skladování vodní aktivita vysoce stoupá až na 0,993. Přídavek 15 % sacharózy snižuje vodní aktivitu z 0,999 na 0,980. Vliv sacharózy na sušinu je největší v běžné atmosféře a s přídavkem 5 % sacharózy, kdy sušina klesá z 27,98 % na 38,90 %. Hodnoty pH jsou nejvíce ovlivněny v běžné atmosféře.
  • Sacharóza je významná hygroskopická látka a hygroskopicita je důležitá vlastnost při ochraně potravin s vysokou hodnotou vodní aktivity. Pokles vodní aktivity chrání potravinu před fyzikálně-chemickými, enzymatickými a mikrobiálními nežádoucími změnami. Modifikovaná atmosféra potravin brání rozvoji mikroorganismů. Tato práce zjišťuje vliv sacharózy (5 a 15 %) na vodní aktivitu, sušinu a pH a vliv atmosféry oxidu uhličitého na sacharózu v průběhu 17 dnů skladování. Výsledky práce naznačují, že atmosféra oxidu uhličitého snižuje vliv sacharózy na vodní aktivitu. Tato atmosféra také významně snižuje sušinu. Sacharóza podstatně ovlivňuje vodní aktivitu. Přídavek 5 % cukru snižuje hodnotu vodní aktivity z 0,999 na 0,962. Avšak v průběhu skladování vodní aktivita vysoce stoupá až na 0,993. Přídavek 15 % sacharózy snižuje vodní aktivitu z 0,999 na 0,980. Vliv sacharózy na sušinu je největší v běžné atmosféře a s přídavkem 5 % sacharózy, kdy sušina klesá z 27,98 % na 38,90 %. Hodnoty pH jsou nejvíce ovlivněny v běžné atmosféře. (cs)
  • Sucrose is a significant hygroscopic substance. This hygroscopic ability is important in the protection of foods with high value of water activity. The decrease of water activity in food prevents its physicochemical, enzymatic and microbial deterioration. Thus, the effect of this substance is relevant. The effect of the modified atmosphere is also very significant. The modified atmosphere prevents the developing of microorganisms. This work investigates effect of sucrose (5 and 15%) on water activity, dry matter and pH and effect of carbon dioxide atmosphere on sucrose within 17 days of storage. Results show effect of carbon dioxide atmosphere on decreasing effect of sucrose on water activity and this atmosphere influences increasing of dry matter significantly. Sucrose influences water activity significantly. 5% of sucrose decreases water activity from 0.999 to 0.962. However, water activity increases rapidly over storing up to 0.993. 15% of sucrose decreases water activity from 0.999 to 0.980. This value is altered to 0.987 only very slightly. The effect of sucrose on dry matter is the strongest in ordinary atmosphere with 5% sucrose. This leads to decreasing from 27.98 to 38.90% over storage. Values of pH are the most affected in ordinary atmosphere. The addition of sucrose is stabilized in this atmosphere. (en)
Title
  • Effect of sucrose on the shelf-life of curd cheese in the ordinary and carbon dioxide atmosphere at 8°C (en)
  • Vliv sacharózy na údržnost tvarohu při 8 °C v běžné atmosféře a atmosféře oxidu uhličitého
  • Vliv sacharózy na údržnost tvarohu při 8 °C v běžné atmosféře a atmosféře oxidu uhličitého (cs)
skos:prefLabel
  • Effect of sucrose on the shelf-life of curd cheese in the ordinary and carbon dioxide atmosphere at 8°C (en)
  • Vliv sacharózy na údržnost tvarohu při 8 °C v běžné atmosféře a atmosféře oxidu uhličitého
  • Vliv sacharózy na údržnost tvarohu při 8 °C v běžné atmosféře a atmosféře oxidu uhličitého (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/14:43873044!RIV15-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 53894
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/14:43873044
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pH modified atmosphere; dry matter; water activity; hygroscopic substances (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [90505896AE69]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • XVI. Konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí Sborník příspěvků
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-670-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software