Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Práce prezentuje krystalovou modifikaci sušeného plnotučného mléka na základě mikroskopického pozorování během adsorpce a desorpce při teplotách 5 a 20 °C. Rovnovážného obsahu vlhkosti bylo dosaženo pomocí šesti certifikovaných nasycených hygroskopických solí v rozmezí 11 a 97 %. Vodní aktivita byla měřena manometrickou metodou. Sorpční vlastnosti sušeného plnotučného mléka byly významně ovlivněny především krystalizací amorfní laktózy. Krystaly laktózy byly nejviditelnější při 5 °C a relativní vlhkosti prostředí 11 % jak pro adsorpci, tak pro desorpci. Krystaly byly zřetelnější během desorpce při zvýšené teplotě. Obsah vlhkosti vzorků byl vyšší během desorpce než během adsorpce u obou teplot. Sušené plnotučné mléko obsahovalo při 97% relativní vlhkosti prostředí a teplotě 5 °C 18,80 % vlhkosti a 22,19 % vlhkosti při teplotě 20 °C.
- Práce prezentuje krystalovou modifikaci sušeného plnotučného mléka na základě mikroskopického pozorování během adsorpce a desorpce při teplotách 5 a 20 °C. Rovnovážného obsahu vlhkosti bylo dosaženo pomocí šesti certifikovaných nasycených hygroskopických solí v rozmezí 11 a 97 %. Vodní aktivita byla měřena manometrickou metodou. Sorpční vlastnosti sušeného plnotučného mléka byly významně ovlivněny především krystalizací amorfní laktózy. Krystaly laktózy byly nejviditelnější při 5 °C a relativní vlhkosti prostředí 11 % jak pro adsorpci, tak pro desorpci. Krystaly byly zřetelnější během desorpce při zvýšené teplotě. Obsah vlhkosti vzorků byl vyšší během desorpce než během adsorpce u obou teplot. Sušené plnotučné mléko obsahovalo při 97% relativní vlhkosti prostředí a teplotě 5 °C 18,80 % vlhkosti a 22,19 % vlhkosti při teplotě 20 °C. (cs)
- This work presents crystal modifications of whole milk powder during water adsorption and desorption at temperatures 5 and 20°C in the microscope. Equilibrium moisture content has been reached by six certified saturated hygroscopic salts ranging from 11 to 97%. The manometric method has been used for measurement of water activity. Sorption properties of whole milk powder were significantly influenced primarily by crystallization of amorphous lactose. Lactose crystals were the most visible at 5°C and relative air humidity 11%, both for adsorption and desorption. Crystals were more obvious at elevated temperature up during desorption. Moisture content of sample was higher during desorption than adsorption, both for 5 and 20°C. Whole milk powder kept 18.80% moisture content w.b. at 5°C and 22.19% w.b. at 20°C, both for 97% relative air humidity. (en)
|
Title
| - Structural changes of whole milk powder under varying relative air humidity conditions (en)
- Změna struktury sušeného plnotučného mléka při různých vlhkostních režimech
- Změna struktury sušeného plnotučného mléka při různých vlhkostních režimech (cs)
|
skos:prefLabel
| - Structural changes of whole milk powder under varying relative air humidity conditions (en)
- Změna struktury sušeného plnotučného mléka při různých vlhkostních režimech
- Změna struktury sušeného plnotučného mléka při různých vlhkostních režimech (cs)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/14:43873038!RIV15-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/14:43873038
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - dairy powders; crystal modification; water activity; moisture content (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník XL. konference o jakosti potravin a potravinových surovin - Ingrovy dny 2014
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Vlášek, Václav
- Langová, Jitka
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |