About: Microbiological quality of milk from milk vending machines of South Moravian     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Studie se zabývala mikrobiologickou kvalitou syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů na území Jihomoravského kraje. Celkem bylo odebráno 29 vzorků mléka z 9 mléčných automatů pocházejících z 6 farem v Jihomoravském kraji. Mléko bylo odebráno do sterilních vzorkovnic a následně analyzováno na přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), baktérie čeledi Enterobacteriaceae, enterokoky, Escherichia coli a na baktérie patogenní: Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány značné rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka. Především detekce patogenních mikroorganismů byla na některých farmách zaznamenána opakovaně. Na základě našich výsledků jsme zjistili, že počty CPM byly zjištěny v rozmezí 8,1.103 až 2,4.105 CFU/ml, baktérie čeledi Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 CFU/ml, enterokoky 1,3.101-3,6.102 CFU/ml. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 27 (93,1%) vzorků a celkem bylo získáno 32 izolátů. Baktérie Staphylococcus aureus byly detekovány v 16 (55,2 %) vzorcích celkem bylo získáno 25 izolátů S. aureus. Schopnost produkovat klasické enterotoxiny A-E byla potvrzena jen u 2 (8 %) kmenů. U 9 (36 %) kmenů byla detekována schopnost produkce enterotoxinu G a I. Salmonely nebyly detekovány v žádném z vyšetřovaných vzorků, stejně jako Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes.
  • Studie se zabývala mikrobiologickou kvalitou syrového mléka prodávaného prostřednictvím mléčných automatů na území Jihomoravského kraje. Celkem bylo odebráno 29 vzorků mléka z 9 mléčných automatů pocházejících z 6 farem v Jihomoravském kraji. Mléko bylo odebráno do sterilních vzorkovnic a následně analyzováno na přítomnost vybraných indikátorových skupin mikroorganismů: celkový počet mikroorganismů (CPM), baktérie čeledi Enterobacteriaceae, enterokoky, Escherichia coli a na baktérie patogenní: Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. Mezi jednotlivými farmami byly zaznamenány značné rozdíly v mikrobiologické kvalitě syrového mléka. Především detekce patogenních mikroorganismů byla na některých farmách zaznamenána opakovaně. Na základě našich výsledků jsme zjistili, že počty CPM byly zjištěny v rozmezí 8,1.103 až 2,4.105 CFU/ml, baktérie čeledi Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 CFU/ml, enterokoky 1,3.101-3,6.102 CFU/ml. Přítomnost Escherichia coli byla potvrzena u 27 (93,1%) vzorků a celkem bylo získáno 32 izolátů. Baktérie Staphylococcus aureus byly detekovány v 16 (55,2 %) vzorcích celkem bylo získáno 25 izolátů S. aureus. Schopnost produkovat klasické enterotoxiny A-E byla potvrzena jen u 2 (8 %) kmenů. U 9 (36 %) kmenů byla detekována schopnost produkce enterotoxinu G a I. Salmonely nebyly detekovány v žádném z vyšetřovaných vzorků, stejně jako Campylobacter spp. a Listeria monocytogenes. (cs)
  • The study focused on the microbiological quality of raw milk sold through milk vending machines in the South Moravian Region. A total of 29 milk samples collected from 9 milk vending machines coming from 6 farms in South Moravian Region were examined. Milk samples were taken into sterile bottles and analyzed for the presence of following microbial groups: the total number of microorganisms (CPM), Enterobacteriaceae, Enterococci, Escherichia coli and pathogenic bacteria Staphylococcus aureus, Salmonella spp., Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes. Between the farms were recorded significant differences in the microbiological quality of raw milk. Especialy, detection of pathogenic microorganisms on some farms was recorded repeatedly. We have found that the counts of CPM varried from 8,1.103 to 2,4.105 CFU/ml, Enterobacteriaceae 1,0.101-9,0.103 CFU/ml, Enterococci 1,3.101-3,6.102 CFU/ml. The presence of Escherichia coli was observed in 27 (93.1%) samples and also 32 isolates were obtained. Staphylococcus aureus was detected in 16 (55.2%) samples, and 25 S. aureus isolates were obtained. The ability to produce classical A-E enterotoxins was confirmed only in 2 (8%) strains. In 9 (36%) strains the ability to produce enterotoxin G and I was detected. Salmonella spp. were not detected in any of the examined samples, as well as Campylobacter spp. and Listeria monocytogenes. (en)
Title
  • Microbiological quality of milk from milk vending machines of South Moravian (en)
  • Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
  • Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů (cs)
skos:prefLabel
  • Microbiological quality of milk from milk vending machines of South Moravian (en)
  • Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů
  • Mikrobiologická kvalita mléka z jihomoravských mléčných automatů (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/14:43872979!RIV15-MZE-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1230044)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 29332
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/14:43872979
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Listeria monocytogenes; Campylobacter spp.; Salmonella spp.; Staphylococcus aureus; enterococci; Enterobacteriaceae; raw milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C9E61212A670]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bogdanovičová, Kateřina
  • Karpíšková, Renata
  • Skočková, Alena
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-729-9
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software