About: Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem pro rozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu.
  • Základem struktury kosterního svalu je svalové vlákno. Rozhodující strukturální i enzymatickou složkou kontraktilního systému svalového vlákna je MHC (myosin heavychain). Dospělí savci mají ve svých svalech 4 izoformy MHC. Tyto izoformy jsou základem pro rozlišení jednotlivých typů svalových vláken - I, IIA, IIX a IIB. Vlákna se od sebe liší rychlostí kontrakce a energetickým metabolismem. Rychlost kontrakce vláken se zvyšuje v pořadí I { IIA { IIX { IIB. Vlákna typu I a IIA mají vyšší intracelulární obsah lipidů a myoglobinu. Podle umístění svalu v těle a podle jeho funkce v organismu se dá předpokládat podíl jednotlivých svalových vláken. Procentuální zastoupení vláken ovlivňuje kvalitu masa. Srovnávají-li se domestikovaná a volně žijící zvířata v rámci druhů, potom je zřejmé, že selekce na vyšší rychlost růstu a vyšší podíl libového masa zvýšila příčnou plochu svalů a posunula metabolismus směrem k více bílému glykolytickému typu a méně k červenému oxidativnímu. (cs)
  • Muscle fibre is a basic structural unit of the skeletal muscles. The critical structural and enzymatic component of the contractile system of muscle fibre is MHC (myosin heavy chain). There are four MHC isoforms in adult mammalian skeletal muscles. These isoforms allow the determination four muscle fibre types: I, IIA, IIX and IIB. The muscle fibre types differ in the speed to contract and metabolize energy. The contraction speed increases in the following order: I { IIA { IIX { IIB. Type I and IIA fibres have a greater intracellular lipid and myoglobin content. The share of the fibre types in skeletal muscle can be assessed according to the location of the muscle and its function in the body. There are correlations between muscle fibre characteristics and meat quality traits. In general, wild animals contain more oxidative fibers, less glycolytic fibers and smaller fibers compared to domesticated animals. (en)
Title
  • Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
  • Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa (cs)
  • Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics (en)
skos:prefLabel
  • Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa
  • Za vším hledej - svalová vlákna. Typy svalových vláken a jejich vliv na vlastnosti masa (cs)
  • Muscle fibre types and their influence on the meat characteristics (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/14:43872928!RIV15-MSM-16270___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 56578
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/14:43872928
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • meat quality; skeletal muscles; MHC; myosin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [92AC3482001D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 25
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Kameník, Josef
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software