Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Vitamin D is the sunshine vitamin, which is produced in body by the photolytic action of ultraviolet light on the skin. It plays an important role in the maintenance of healthy bones and teeth. Vitamin D deficiency leads to skeletal diseases - rickets in children and osteomalacia in adults. Rich sources of vitamin D3 (cholecalciferol) are fatty fish, fish liver or oils. Smaller amounts are found in mammalian liver, eggs and dairyproducts. Because most foods contain only low amounts of vitamin D3, it has become the practise to fortify common and frequently consumed foods (grain products, milk and milk products, infant foods). The recommended daily dose of cholekalciferol is for infants 7,5-10 ?g, for children 10 ?g, for men 5-10 ?g and women 5-10 ?g. The separation technique frequently used for determination of vitamin D in milk samples is UHPLC. The possibility of detection is UV detector with a wavelength 264 nm or mass spectrometry. (en)
- Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií.
- Vitamin D je společný název pro skupinu lipofilních 9,10-sekosteroidů, které vznikají působením UV záření v buňkách pokožky. Vitamin je důležitý zejména pro správný vývoj kostí a zubů. Hypovitaminóza je u dětí příčinou onemocnění křivice, u dospělých vede k měknutí a deformaci již vyvinutých kostí. Bohatým zdrojem vitaminu D3 (cholekalciferolu), kterým se zabývá naše studie, jsou tučné ryby, rybí játra a olej. Menší množství vitaminu se nachází v játrech savců, vejcích a mléčných výrobcích. Protože většina potravin obsahuje velmi nízké množství vitaminu D3, je zvykem řadu potravin vitaminem fortifikovat, a to zejména v severských krajinách. Nejčastěji se obohacují obilné výrobky, mléko a mléčné výrobky či kojenecká výživa. Doporučená denní dávka cholekalciferolu pro kojence činí 7,5-10 ?g, pro děti 10 ?g, pro dospělé 5 - 10 ?g. Nejčastěji používanou separační technikou pro stanovení vitaminu D ve vzorcích mléka je UHPLC ve spojení s UV detekcí nebo hmotnostní spektrometrií. (cs)
|
Title
| - Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik
- Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik (cs)
- Vitamin D determination in milk using chromatographic techniques (en)
|
skos:prefLabel
| - Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik
- Stanovení vitaminu D v mléce s využitím chromatografických technik (cs)
- Vitamin D determination in milk using chromatographic techniques (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/14:43872901!RIV15-MZE-16270___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/14:43872901
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - liquid chromatography; Cholecalciferol (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník přednášek a posterů Hygiena a technologie potravin XLIV
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kostrhounová, Romana
- Vorlová, Lenka
- Hodulová, Lucia
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |