About: Risks from Raw Milk Consumption with Respect to Heat Treatment in Consumer Households     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tepelné ošetření mléka je zásadní technologickou operací zajišťující bezpečnost této potraviny. Spotřebitelé jsou v souladu s legislativními požadavky při nákupu syrového mléka v mléčných automatech či přímo na farmách upozorňováni, že musí mléko před použitím převařit. Studie se zabývala porovnáním účinnost různých úrovní tepelného ošetření syrového mléka v domácnostech spotřebitelů s ohledem na devitalizaci vybraných patogenních mikroorganismů. Výsledky studie ukázaly, že převařené mléko skladované v čistých nádobách, při vhodné teplotě (4 °C) a po doporučenou dobu (3 dny), je pro konzumenty bezpečné.
  • Tepelné ošetření mléka je zásadní technologickou operací zajišťující bezpečnost této potraviny. Spotřebitelé jsou v souladu s legislativními požadavky při nákupu syrového mléka v mléčných automatech či přímo na farmách upozorňováni, že musí mléko před použitím převařit. Studie se zabývala porovnáním účinnost různých úrovní tepelného ošetření syrového mléka v domácnostech spotřebitelů s ohledem na devitalizaci vybraných patogenních mikroorganismů. Výsledky studie ukázaly, že převařené mléko skladované v čistých nádobách, při vhodné teplotě (4 °C) a po doporučenou dobu (3 dny), je pro konzumenty bezpečné. (cs)
  • Raw milk consumtion risks derive from the potential for microbial contamination. Raw milk from farms or milk vending machines needs to be heat treated before drinking in accordance with instructions provided. Our study focus was to test the effect of home heat treatment on devitalization of selected pathogens and evaluate product safety relative to whether or not instructions were specifically followed. Raw cow milk samples were inoculated of the following pathogens: Staphylococcus aureus, Salmonella Enteritidis, Listeria monocytogenes and Campylobacter jejuni. Milk was stationary pasteurized, and the effect of a temperature range from 73 - 98 °C on pathogens was studied. We calculated the time elapsed before foam was created, the time required to reach boiling point (whistle sound), and effects of actual subsequent boiling. After cooling and during 3 days of storage, microbiological analysis was performed according to ČSN ISO standards, and an enzyme pasteurization indicator was detected. We have determined that an entire range of temperatures is effective in the devitalization of the pathogenic microorganisms. Milk treated between 73 - 98 °C is safe, even though boiling could not be seen at lower temperatures. (en)
Title
  • Risks from Raw Milk Consumption with Respect to Heat Treatment in Consumer Households (en)
  • Rizika konzumace syrového mléka z pohledu tepelného opracování v domácnostech spotřebitelů
  • Rizika konzumace syrového mléka z pohledu tepelného opracování v domácnostech spotřebitelů (cs)
skos:prefLabel
  • Risks from Raw Milk Consumption with Respect to Heat Treatment in Consumer Households (en)
  • Rizika konzumace syrového mléka z pohledu tepelného opracování v domácnostech spotřebitelů
  • Rizika konzumace syrového mléka z pohledu tepelného opracování v domácnostech spotřebitelů (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872328!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S, Z(MSM6215712402)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 103080
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872328
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • pathogenic microorganisms; pasteurization; food safety; raw milk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2DD27DB36B5F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janštová, Bohumíra
  • Necidová, Lenka
  • Janštová, Bohdana
  • Cupáková, Šárka
  • Skočková, Alena
  • Dušková, Marta
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-334-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software