About: DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mechanically separated meat (MSM) is one of the raw materials for the production of meat products. The article describes content of bone fragments in meat products available in the Czech retail market. As a detection method detection of bone fragments with Alizarin Red staining was chosen as an indicator for MSM. Traditional Czech meat products, namely cooked sausages Gothajský, Šunkový and Junior, frankfurters, wieners, knacker, cooked hams standard quality and extra quality, dry hot smoked sausage Vysočina and dry fermented sausage Poličan were analyzed. Totally 10 products, five times from 4 suppliers (200 samples) were analyzed. The results show that in the group of cooked ham standard quality and dry fermented sausage Poličan the content of bone fragments was not detected. In cooked ham extra quality 5 % of bone fragments were detected. These results demonstrate high quality of these products. In other meat products bone fragmets were detected in 35 % of frankfurters, in 30 % of Wieners, in 40 % of Junior, in 20 % of knackers, in 30 % of Gothajský, in 5 % of Šunkový and 25 % of dry heat-smoked sausages Vysočina. High detection rate of bone fragments in dry heat-smoked sausage Vysočina including 30 % of dubious results show that the quality of the raw materials used for this kind of meat product is critical. (en)
  • Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového salámu a 25 % u Vysočiny. Vysoký záchyt kostních úlomků u Vysočiny včetně 30 % dubiózních výsledků ukazuje, že s ohledem na kvalitu používaných surovin je tento druh výrobku kritický.
  • Jednu ze surovin pro výrobu masných výrobků představuje strojně oddělené maso (SOM). Práce pojednává o průzkumu trhu masných výrobků s ohledem na možné použití SOM. Jako detekční metoda byl zvolen průkaz kostní tkáně jako indikátoru pro SOM pomocí cíleného histologického barvení alizarinovou červení. Analyzovány byly tradiční české masné výrobky Gothajský salám, Junior, jemné párky, vídeňské párky, šunkový salám, špekáčky, šunka standardní, šunka výběrová, Vysočina, Poličan. V práci bylo vyšetřeno 10 výrobků od čtyř výrobců po pěti odběrech (celkem 200 vzorků). Z výsledků analýz vyplývá, že obsah kostních úlomků nebyl zaznamenán u skupiny výrobků šunka standardní a Poličan. U skupiny výrobků šunka výběrová byl zaznamenán 5 % pozitivní nálezů kostní tkáně. Tyto výledky ukazují na vysokou kvalitu těchto výrobků. U dalších výrobků byly kostní úlomky prokázány u 35 % odběrů u jemných párků, 30 % u vídeňských párků, 40 % u junioru, 20 % u špekáčků, 30 % u Gothajského salámu, 5 % u šunkového salámu a 25 % u Vysočiny. Vysoký záchyt kostních úlomků u Vysočiny včetně 30 % dubiózních výsledků ukazuje, že s ohledem na kvalitu používaných surovin je tento druh výrobku kritický. (cs)
Title
  • DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS (en)
  • PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
  • PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH (cs)
skos:prefLabel
  • DETERMINATION OF BONE FRAGMENTS IN MEAT PRODUCTS (en)
  • PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH
  • PRŮKAZ KOSTNÍCH ÚLOMKŮ V MASNÝCH VÝROBCÍCH (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872317!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 100735
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872317
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • histology; microscopic examination; histochemistry; bone fragment (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [114D01076D62]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pospiech, Matej
  • Saláková, Alena
  • Tremlová, Bohuslava
  • Kameník, Josef
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software