About: Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopak vyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA.
  • Cílem naší studie bylo stanovit profil FA ve svalovině Alectoris chukar a bažantů a jeho srovnání mezi prsní a stehenní svalovinou. Ve věku 90 dnů se náhodně vybralo 10 jedinců bažantů a Alectoris chukar pro následnou analýzu mastných kyselin. Koncentrace mastných kyselin byla stanovena na plynovém chromatografu GC 2010 - Shimadzu Inc. Obsah FA byl stanoven v g/100 g tuku. Naše výsledky naznačují, že tuk bažantů ve stehenní svalovině obsahuje obecně více SFA a MUFA ve srovnání s prsní svalovinou. Naopak vyšší obsah PUFA byl nalezen v tuku prsní svaloviny bažantů i orebic, zejména C20:5n3, C22:6n3, a C22:5n3. Získané výsledky by mohly sloužit k podrobnějšímu pochopení kvality a použitelnosti masa pernaté zvěře, zejména s ohledem na profil FA. (cs)
  • The aim of our study was to define the profile of FA in muscles of alectoris chukar and pheasants and its comparison between the breast and thigh muscles. In the age of 90 days we randomly selected 10 individuals of pheasant and alectoris chukar for subsequent analysis of fatty acids. The concentration of fatty acids was determined by gas chromatograph GC 2010 - Shimadzu Inc. The contents of FA were determined in g/100g of fat. Our results suggest that fat of pheasants in thigh muscle contained generally higher content of SFA and MUFA as compared to breast muscle. Conversely, a higher content of PUFA was found in fat of the breast muscle in both pheasants and partridges, specifically for C20: 5n3, C22: 6n3, and C22: 5n3. The obtained results could serve to understand the quality and usability of feathered game meat in more detail, especially with regard to the FA profile. (en)
Title
  • Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
  • Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar) (cs)
  • Comparison of fatty acids presence in the dry fat content of breast and thigh muscles in common pheasant and chukar partridge (en)
skos:prefLabel
  • Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar)
  • Výsledky srovnání mastných kyselin v sušině tuku prsní a stehenní svaloviny bažanta obecného (Phasianus colchicus) a orebice chukar (Alectoris chukar) (cs)
  • Comparison of fatty acids presence in the dry fat content of breast and thigh muscles in common pheasant and chukar partridge (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872284!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 115743
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872284
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • chukar partridge; common pheasant; breast and thigh muscle; fatty acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [26BDAEA6FC65]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník X. Kábrtovy dietetické dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Jůzl, Radovan
  • Straková, Eva
  • Suchý, Pavel
  • Vitula, František
  • Zapletal, David
  • Rusníková, Lucie
  • Humpolcová, Petra
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Tribun EU s.r.o.
https://schema.org/isbn
  • 978-80-263-0365-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software