About: Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g a skladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm.
  • Cílem provedené studie bylo ověření účinnosti konzervačních prostředků na potlačení růstu L. monocytogenes (Lm) u potravin určených k přímé spotřebě: vaječné tlačenky, šunkového aspiku, kuřecího aspiku a pečeného kolena. Jako konzervační látky byly použity: Defence JB (konzervační látka na přírodní bázi) a benzoan sodný ve směsi se sorbanem draselným (chemické konzervační látky E 211 a E 202). Testované vzorky potravin byly záměrně inokulovány směsí 3 kmenů Lm v počtech blížících se hodnotě 100 KTJ/g a skladovány za podmínek daných výrobcem (5 °C) po dobu odpovídající jejich době použitelnosti (12 ? 30 dnů). Hodnoty aw a pH řadí tyto výrobky dle nařízení (ES) 2073/2005 do kategorie potravin určených k přímé spotřebě podporujících růst Lm. Růstové křivky během procesu skladování potvrdily pokles počtu Lm jak ve výrobcích s konzervanty, tak bez nich, kromě pečeného kolene, kde ani použitý konzervační prostředek (Defence; 1 g/1 kg potraviny) nezabránil množení Lm. (cs)
  • Our study's aim was to verify the efficacy of preservatives in inhibiting the growth of L. monocytogenes (Lm) with ready-to-eat foods: egg haggis, jellied ham, roast chicken aspic, and roast knee. Preservatives involved were: Defence JB (preservative natural basis) and sodium benzoate in a mixture of potassium sorbate (chemical preservatives E 211 and E 202). Test samples of food were inoculated with a mixture of three strains of Lm in count about 100 cfu/g and stored under conditions specified by the manufacturer (5 °C) for a period corresponding to the time of application (12 - 30 days). Water activity and pH values specifically influence Lm growth and these products in accordance with Regulation (EC) 2073/2005 are in category for ready-to-eat foods able to support growth of Lm. Growth curves during the storage process confirmed a decrease in Lm with products containing preservatives or without preservatives also. There was a proliferation of Lm in roast knee, where Lm proliferated even when using preservative (Defence; 1 g/1 kg food). (en)
Title
  • Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods (en)
  • Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
  • Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách (cs)
skos:prefLabel
  • Preservative Influence on Listeria monocytogenes Growth in Selected Ready-to-Eat Foods (en)
  • Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách
  • Ovlivnění růstu Listeria monocytogenes ve vybraných lahůdkářských výrobcích v závislosti na použitých konzervačních látkách (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872183!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 95060
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872183
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • preservatives; ready-to-eat-foods; Listeria monocytogenes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7EC81D5D2698]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janštová, Bohumíra
  • Necidová, Lenka
  • Janštová, Bohdana
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
  • KOMÁRKOVÁ, Romana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-664-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software