About: Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Předkládaná práce řeší stanovení sorpčních izoterem vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou při teplotách 5, 20 a 35 °C. Stanovení bylo založeno na manometrické metodě. Byl vyhodnocován rovnovážný stav při předem zvolené teplotě a relativní vlhkosti prostředí (0-97 %). Sorpční izotermy vlhkosti vykazovaly sigmoidní tvar II. typu v souladu s klasifikací Brunauer-Emmett-Teller. S rostoucí teplotou sorpční vlastnosti vzorků klesaly jak pro adsorpci, tak pro desorpci. Byly analyzovány vybrané modely pro popis sorpčního chování biologických materiálů (Chung-Pfost, Halsey, Henderson a Oswin). Pomocí nelineární regrese byly zjištěny nejvhodnější parametry pro tyto modely a byl vybrán nejlepší model pro průběh sorpčních izoterem v měřeném rozsahu teplot. Kritické hodnoty rovnovážných vlhkostí vzorků pro adsorpci odpovídající kritické hodnotě vodní aktivity 0,6 byly 17,781 % při 5 °C, 15,766 % při 20 °C a 13,661 % při 35 °C.
  • Předkládaná práce řeší stanovení sorpčních izoterem vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou při teplotách 5, 20 a 35 °C. Stanovení bylo založeno na manometrické metodě. Byl vyhodnocován rovnovážný stav při předem zvolené teplotě a relativní vlhkosti prostředí (0-97 %). Sorpční izotermy vlhkosti vykazovaly sigmoidní tvar II. typu v souladu s klasifikací Brunauer-Emmett-Teller. S rostoucí teplotou sorpční vlastnosti vzorků klesaly jak pro adsorpci, tak pro desorpci. Byly analyzovány vybrané modely pro popis sorpčního chování biologických materiálů (Chung-Pfost, Halsey, Henderson a Oswin). Pomocí nelineární regrese byly zjištěny nejvhodnější parametry pro tyto modely a byl vybrán nejlepší model pro průběh sorpčních izoterem v měřeném rozsahu teplot. Kritické hodnoty rovnovážných vlhkostí vzorků pro adsorpci odpovídající kritické hodnotě vodní aktivity 0,6 byly 17,781 % při 5 °C, 15,766 % při 20 °C a 13,661 % při 35 °C. (cs)
  • Moisture sorption isotherms of Hibiscus sabdariffa L. treated with ascorbic acid were determined at 5, 20, and 35°C using manometric method. Equilibrium state was evaluated at selected temperatures and relative air humidity ranging from 0 to 97%. Moisture sorption isotherms showed sigmoid course of II type of Brunauer-Emmett-Teller classification. Sorption properties of tested samples decreased with increasing temperature, both for adsorption and desorption. Four models available in the literature (Chung-Pfost, Halsey, Henderson and Oswin) were evaluated to describe the sorption behaviour of biological materials. The best fit parameters were found for these models using nonlinear regression. Best fit model was determined for curves in the measured temperature range. Critical values of equilibrium moisture content of tested samples, corresponding to the water activity equal to 0.6 for water adsorption, were 17.781% (w.b.), 15.766% (w.b.), and 13.661% (w.b.) at 5°C, 20°C, and 35°C, respectively. (en)
Title
  • Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou
  • Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou (cs)
  • Effect of temperature on the equilibrium moisture content of Hibiscus sabdariffa L. treated with ascorbic acid (en)
skos:prefLabel
  • Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou
  • Vliv teploty na rovnovážné vlhkosti sušeného ibišku upraveného kyselinou askorbovou (cs)
  • Effect of temperature on the equilibrium moisture content of Hibiscus sabdariffa L. treated with ascorbic acid (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872177!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114767
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872177
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • grow of microorganisms; storing; modelling; prediction; water activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [94D9844D1FAC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů XLIII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Štencl, Jiří
  • Langová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-664-3
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software