About: Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Moisture sorption isotherms of skim milk powder were determined using the manometric method. Equilibrium data for adsorption and desorption of skim milk powder were investigated at ambient temperature in the range of 5 and 20°C and equilibrium relative air humidity from 11 to 97%. Models for moisture sorption isotherms and coefficient of determination were created using Maple program. Isotherm curves were evaluated. Coefficients of determination are 0.998 and 0.996 (for adsorption and desorption at 5°C), 0.999 and 0.998 (for adsorption and desorption at 10°C), and 0.997 and 0.993 (for adsorption and desorption at 20°C). Equilibrium moisture contents for critical Aw = 0.6 are 6.666 at 5°C, 8.712 at 10°C, and 8.256 at 20°C for adsorption. Equilibrium moisture content for critical Aw = 0.6 are 9.412 at 5°C, 10.338 at 10°C, and 10.841 at 20°C for desorption. There is no growth of undesirable microorganisms below these values. (en)
  • Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídající kritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů.
  • Byly stanoveny sorpční izotermy vlhkosti sušeného nízkotučného mléka manometrickou metodou. Rovnovážné vlhkosti pro adsorpci a desorpci vzorků byly zjišťovány při teplotě okolního prostředí v rozmezí 5 až 20 °C a rovnovážné vlhkosti 11 až 97 %. Modely sorpčních izoterem a koeficienty determinace byly stanoveny za použití programu Maple. Koeficienty determinace pro adsorpci a desorpci při 5 °C činily 0,998 a 0,996, při 10 °C 0,999 a 0,998 a při 20 °C 0,997 a 0,993. Rovnovážné obsahy vlhkosti odpovídající kritické hodnotě vodní aktivity 0,6 pro adsorpci byly 6,666 při 5 °C, 8,712 při 10 °C a 8,256 při 20 °C. Rovnovážné vlhkosti odpovídající kritické hodnotě pro desorpci pak činily 9,412 při 5 °C, 10,338 při 10 °C a 10,841 při 20 °C. Pokud budou tyto hodnoty dodrženy, nenastane ve výrobku rozvoj nežádoucích mikroorganismů. (cs)
Title
  • Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder (en)
  • Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
  • Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka (cs)
skos:prefLabel
  • Modelling and prediction of equilibrium moisture content of skim milk powder (en)
  • Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka
  • Modelování a predikce rovnovážných vlhkostí sušeného nízkotučného mléka (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872176!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 88996
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872176
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • spray dried milk products; critical water activity; water sorption isotherm; desorption; adsorption (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [75BAF1BC1C2B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník příspěvků XV. konference mladých vědeckých pracovníků s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
  • jovanovic, Daniela
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-650-6
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software