About: Vliv hygroskopických přísad na vodní aktivitu jogurtů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Potraviny s přídavkem hygroskopických látek poskytují omezenou dostupnost vody pro mikroorganismy a zvýšení doby jejich údržnosti. Cílem práce bylo zjistit změny vodní aktivity jogurtu původního a po přídavku hygroskopických látek v průběhu skladování. V průběhu skladování jogurtů při teplotě 8 °C se hodnota Aw u jogurtu s obsahem 2,5 % soli snížila až na 0,975, zatímco u jogurtu bez přídavku hygroskopické látky byla zjištěna konečná Aw vyšší (0,987). Jogurt s 5 % cukru vykazoval počáteční hodnotu Aw nižší (0,988) než ostatní dva druhy jogurtů (0,994), avšak již týden před koncem doby údržnosti se na výrobku vyskytla plíseň. Všechny druhy jogurtů skladované při 20 °C vykazovaly plíseň už po týdnu skladování.
  • Potraviny s přídavkem hygroskopických látek poskytují omezenou dostupnost vody pro mikroorganismy a zvýšení doby jejich údržnosti. Cílem práce bylo zjistit změny vodní aktivity jogurtu původního a po přídavku hygroskopických látek v průběhu skladování. V průběhu skladování jogurtů při teplotě 8 °C se hodnota Aw u jogurtu s obsahem 2,5 % soli snížila až na 0,975, zatímco u jogurtu bez přídavku hygroskopické látky byla zjištěna konečná Aw vyšší (0,987). Jogurt s 5 % cukru vykazoval počáteční hodnotu Aw nižší (0,988) než ostatní dva druhy jogurtů (0,994), avšak již týden před koncem doby údržnosti se na výrobku vyskytla plíseň. Všechny druhy jogurtů skladované při 20 °C vykazovaly plíseň už po týdnu skladování. (cs)
  • Foods with hygroscopic substances provide limited availability of water for grow of microorganisms and extend their shelf-life. The aim of this work was to determine changes in water activity of plain yogurt and after addition of hygroscopic substances during storage. Yoghurt with 2.5% salt stored at 8°C decreased in Aw to 0.975. Yoghurt without hygroscopic additive had the final water activity higher (0.987), contrarily. Yoghurt with 5% of sugar had the initial water activity lower (0.988) than other two types of yoghurt. However, moulds occurred in product one week before the end of their shelf-life. All types of yoghurt stored at 20°C showed moulds already after a week of storage. (en)
Title
  • Vliv hygroskopických přísad na vodní aktivitu jogurtů
  • Vliv hygroskopických přísad na vodní aktivitu jogurtů (cs)
  • The influence of hygroscopic substance on water activity of yoghurts (en)
skos:prefLabel
  • Vliv hygroskopických přísad na vodní aktivitu jogurtů
  • Vliv hygroskopických přísad na vodní aktivitu jogurtů (cs)
  • The influence of hygroscopic substance on water activity of yoghurts (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872175!RIV14-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114448
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872175
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • storage; grow of microorganisms; sugar; salt (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8E72B7622028]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků X. Sborník referátů ze semináře s mezinárodní účastí
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-755-7
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software