About: Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech: použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární.
  • Nejčastěji používanými metodami v analýze potravin živočišného původu, tedy i mléka, stále zůstávají chromatografické metody, v prvé řadě kapalinová chromatografie, se schopností rozdělit komplikované směsi látek o velkém rozsahu molekulárních hmot a o různé polaritě v komplexních a různorodých matricích. Současné metody kapalinové chromatografie, vyhovující požadavkům rychlých analýz při zachování účinnosti separace a selektivity a s nízkými detekčními limity jsou založeny na dvou hlavních principech: použití ultraúčinné kapalinové chromatografie na sorbentech s částicemi menšími než 2 um a na sorbentech s pevným jádrem a porézní povrchovou vrstvou. V příspěvku jsou uvedeny také příklady použití nových metod přípravy vzorků, a to SPE za pozitivního tlaku pro extrakci polárních látek a extrakce za zvýšené teploty a tlaku pro látky nepolární. (cs)
  • Current analytical methods for milk analysis should fulfil requirements for modern bio-analytical methods, i.e. increased speed analysis, higher separation efficiency and resolution, higher sensitivity, much lower solvent consumption comparing with conventional methods. Particularly liquid chromatography is the method of choice in analysis of milk components. There are two often used approaches in fast liquid chromatographic analysis, ultra high performance/pressure liquid chromatography (UHPLC) using sub-2-um particles or conventional HPLC with fused core particles.There is a great contrast between fast chromatographic analysis and conventional sample preparation. Conventional sample preparation technique are fundamental and critical step in bio-analytical methods. To remove this disadvantage, the pressurized liquid extraction for lipophilic compounds and solid phase extraction under positive pressure (PLE) and QuEChERS technique for isolation of hydrophilic components are used. (en)
Title
  • Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
  • Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka (cs)
  • Current approach to the analytical methodology of significant milk components (en)
skos:prefLabel
  • Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka
  • Aktuální metodický přístup k analýze významných složek mléka (cs)
  • Current approach to the analytical methodology of significant milk components (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/13:43872156!RIV14-MZE-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QJ1230044)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 59908
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/13:43872156
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • UHPLC; QuEChERS; positive pressure SPE; PLE; milk analysis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [72EB615F19F8]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Štrbské Pleso
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Košice
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zborník prednášok a posterov Hygiena Alimentorum XXXIV.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Borkovcová, Ivana
  • Kostrhounová, Romana
  • Vorlová, Lenka
  • Hodulová, Lucia
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita veterinárného lekárstva Košice
https://schema.org/isbn
  • 978-80-8077-334-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software