Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Pheasant (Phasianus colchicus) is a game currently being kept as a farmed animal to produce quality meat. The hygienic quality of the game meat is significantly affected by the mode of the treatment after animal killing. The traditional method used for hunted pheasant treatment in the practice is the drawing (intestines are removed through the cloaca, without compromising the integrity of body cavity). An indicator of hygienic quality of the meat can be the content of biogenic amines, which increase is associated with growth of contaminating microorganisms and thus with reduced hygienic quality of the meat. We researched the changes of biogenic amines concentrations in meat of pheasant killed by pithing and treated by drawing stored for 21 days. We found that the most important biogenic amines in terms of meat hygiene in pheasant meat are cadaverine, tyramine and putrescine. Pheasants that were pithed and threated by drawing can be in terms of concentration of biogenic amines stored at 0 ° C for 21 days. Storage at 15 ° C because of the considerable increase in the concentration of biogenic amines cannot be recommended to the consumer. The thigh muscle compared to breast muscle can be considered as muscle of low hygienic quality because of higher concentrations of biogenic amines found in the thigh muscle. (en)
- Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohledem na vyšší koncentrace biogenních aminů ve stehenní svalovině lze považovat stehenní svalovinu za hygienicky méně kvalitní než svalovinu prsní.
- Bažant obecný (Phasianus colchicus) představuje zvěř chovanou v současné době jako farmové zvíře pro produkci kvalitního masa. Způsob ošetření usmrcené zvěře významným způsobem ovlivňuje hygienickou kvalitu masa. Tradiční způsob ošetření bažantů po usmrcení představuje v myslivecké praxi tzv. vyháčkování. Ukazatelem hygienické kvality masa může být obsah biogenních aminů, jejichž nárůst je spojován s pomnožením kontaminující mikroflóry a tím i se sníženou hygienickou kvalitou masa. Zjišťovali jsme u bažantů usmrcených zapeřením a ošetřených vyháčkováním, vývoj koncentrací biogenních aminů v mase po dobu 21 dnů skladování. Zjistili jsme, že nejvýznamnějšími biogenními aminy z pohledu hygienické kvality masa u těchto bažantů, jsou kadaverin, tyramin a putrescin. Zapeřené a vyháčkované bažanty lze z pohledu koncentrace biogenních aminů skladovat při teplotě 0 °C 21 dní. Skladování při teplotě 15 °C z důvodu značného nárůstu koncentrace biogenních aminů nelze spotřebiteli doporučit. S ohledem na vyšší koncentrace biogenních aminů ve stehenní svalovině lze považovat stehenní svalovinu za hygienicky méně kvalitní než svalovinu prsní. (cs)
|
Title
| - Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování
- Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování (cs)
- Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus) (en)
|
skos:prefLabel
| - Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování
- Vliv skladovacích podmínek na tvorbu biogenních aminů u bažanta obecného po vyháčkování (cs)
- Effect of storage conditions on the formation of biogenic amines in the meat of drawn pheasant (Phasianus colchicus) (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/13:43872033!RIV14-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/13:43872033
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - hygienic quality; storage; drawing; pheasant; Biogenic amines (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Bořilová, Gabriela
- Maršálek, Petr
- Večerek, Vladimír
- Steinhauserová, Iva
- Hutařová, Zdeňka
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |