About: Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálních množstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový).
  • Cílem naší práce bylo vyhodnotit kvalitu vybraných olejů sledováním obsahu mastných kyselin (MK). Zaměřily jsme se na oleje používané ve výživě člověka i zvířat. Vybrané oleje: řepkový, sojový, lněný a ostropestřecový byly zakoupeny v prodejně zdravé výživy, olej lososový pocházel z prodejny krmiv. Mastné kyseliny byly v olejích detekovány pomocí plynové chromatografie s plamenově ionizačním detektorem (GC-FID). Jednotlivé MK byly zařazeny do skupin: nasycené (SFA), mononenasycené (MUFA) a polynenasycené (PUFA). SFA byly nejvíce zastoupeny v oleji lososovém (17 %). Nejvíce PUFA obsahoval olej lněný (77 %) a olej řepkový obsahoval nejvyšší množství MUFA (65 %). V práci jsou taktéž uvedeny MK zastoupené v analyzovaných olejích v největších procentuálních množstvích. K analýze byly záměrně vybrány oleje hojně využívané ve výživě zvířat i lidí (řepkový a sojový) a srovnány s oleji, které se používají spíše jako doplňky stravy nebo krmné dávky (lněný, ostropestřecový, lososový). (cs)
  • The aim of our study was to evaluate the quality of selected oils by monitoring of fatty acids content. We focused on oils used in human nutrition as well as in animal nutrition. Chosen oils: rapeseed, soybean, linseed and milk thistle were purchased in a health food store, salmon oil derived from a feed store. Fatty acids were detected in oils by gas chromatography with flame ionization detector (GC-FID). Individual fatty acids were divided into groups: saturated (SFA), monounsaturated (MUFA) and polyunsaturated (PUFA). SFA were most frequently found in salmon oil (17 %). Most of PUFA was contained in linseed oil (77 %) and rapeseed oil contained the most of MUFA (65 %). The paper shows the mostly represented fatty acids in analyzed oils in percentage amounts. For comparison were deliberately chosen oils widely used in the nutrition of animals and humans (rapeseed and soybean) and oils which are used more as dietary supplements of the diet (linseed, milk thistle, salmon). (en)
Title
  • Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils (en)
  • Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
  • Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích (cs)
skos:prefLabel
  • Monitoring of Fatty Acids Content in Selected Oils (en)
  • Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích
  • Sledování obsahu mastných kyselin ve vybraných olejích (cs)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871344!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 168410
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871344
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • PUFA; salmon; milk thistle; linseed; soybean; rapeseed (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [914898863A0E]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Straková, Eva
  • Rusníková, Lucie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-632-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software