Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Recently, in connection with ingoing interest in healthier life style the tendency towards return to traditional foods is visible. Milk and honey are natural kinds of foods and thus consumers value them very highly. Honey had always been considered as purely natural food with many positive effects for human health. Also goat's or ewe's milk had been lately chosen more often beside of cow's milk. It is mainly for the beneficial effects and as a replacement for cow's milk because of an allergy to some of milk components. This work focuses on qualitative parameters of milk and honey, even those which the current legislation is not concerning about. The whey proteins and caseins were assessed in cow's, ewe's and goat's milk. The following physical and chemical characteristics in honey were assessed: content of hydroxymethylfurfural - HMF, diastase activity, content of water, content of proline, electrical conductivity, pH and titratable acidity. The measurement of optical rotation and microscopic analysis were conducted too. (en)
- V posledních letech v souvislosti se vzrůstajícím zájmem o zdravé stravování je viditelný trend návratu k tradičním potravinám. Med i mléko patří k potravinám přirozeným a jako takové jsou spotřebiteli vysoce ceněny. Med je odjakživa vnímán jako ryze přírodní potravina s mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. Stejně tak u mléka v posledních letech spotřebitelé stále častěji vyhledávají alternativy v podobě mléka ovčího nebo kozího nejen jako zdraví prospěšnějšího, ale též jako náhradu mléka kravského z důvodu nesnášenlivosti některé z jeho složek. Tato práce je zaměřena na kvalitativní charakteristiky medu a mléka a to i takové, které současná legislativa nezahrnuje. U mléka kravského, ovčího i kozího byly stanoveny syrovátkové bílkoviny a kaseiny. U medu bylo provedeno stanovení fyzikálně-chemických parametrů (obsah hydroxymethylfurfuralu - HMF, aktivita diastasy, obsah vody, obsah prolinu, barva, elektrická vodivost, aktivní a titrační kyselost). Dále byla stanovena optická rotace před a po inverzi a provedena mikroskopická analýza.
- V posledních letech v souvislosti se vzrůstajícím zájmem o zdravé stravování je viditelný trend návratu k tradičním potravinám. Med i mléko patří k potravinám přirozeným a jako takové jsou spotřebiteli vysoce ceněny. Med je odjakživa vnímán jako ryze přírodní potravina s mnoha blahodárnými účinky na lidské zdraví. Stejně tak u mléka v posledních letech spotřebitelé stále častěji vyhledávají alternativy v podobě mléka ovčího nebo kozího nejen jako zdraví prospěšnějšího, ale též jako náhradu mléka kravského z důvodu nesnášenlivosti některé z jeho složek. Tato práce je zaměřena na kvalitativní charakteristiky medu a mléka a to i takové, které současná legislativa nezahrnuje. U mléka kravského, ovčího i kozího byly stanoveny syrovátkové bílkoviny a kaseiny. U medu bylo provedeno stanovení fyzikálně-chemických parametrů (obsah hydroxymethylfurfuralu - HMF, aktivita diastasy, obsah vody, obsah prolinu, barva, elektrická vodivost, aktivní a titrační kyselost). Dále byla stanovena optická rotace před a po inverzi a provedena mikroskopická analýza. (cs)
|
Title
| - Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti
- Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti (cs)
- Analysis of milk and honey: evaluation of quality and food safety (en)
|
skos:prefLabel
| - Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti
- Analýza medu a mléka: hodnocení jakosti a zdravotní nezávadnosti (cs)
- Analysis of milk and honey: evaluation of quality and food safety (en)
|
skos:notation
| - RIV/62157124:16270/12:43871332!RIV13-MSM-16270___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/62157124:16270/12:43871332
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - food safety; quality; milk; honey (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Borkovcová, Ivana
- Procházková, Zuzana
- Ruprichová, Lenka
- Vorlová, Lenka
- Vlkovič, Daniel
- Králová, Michaela
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |