About: Vliv skladovacích teplot na vodní aktivitu tvrdých sýrů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Vodní aktivita (Aw) je významná termodynamická veličina používaná v predikci růstu mikroorganismů. Kritická hodnota vodní aktivity je 0,6. Pod touto hranicí je růst mikroorganismů výrazně inhibován. Byly sledovány a vyhodnocovány změny vodní aktivity a sušiny v průběhu skladování tvrdých sýrů při teplotách 5, 15 a 25 °C. Bylo prokázáno, že obecné doporučené skladovací podmínky tvrdých sýrů do 5 °C jsou vhodné pro udržení stálých hodnot vodní aktivity. Skladovací teplota těchto sýrů 15 °C však dovoluje udržet stálou hodnotu sušiny. Vyšší teploty způsobily v prvních dnech skladování sýrů značný nárůst vodní aktivity. Tento nárůst může vést k rozsáhlému rozvoji mikroorganismů.
  • Vodní aktivita (Aw) je významná termodynamická veličina používaná v predikci růstu mikroorganismů. Kritická hodnota vodní aktivity je 0,6. Pod touto hranicí je růst mikroorganismů výrazně inhibován. Byly sledovány a vyhodnocovány změny vodní aktivity a sušiny v průběhu skladování tvrdých sýrů při teplotách 5, 15 a 25 °C. Bylo prokázáno, že obecné doporučené skladovací podmínky tvrdých sýrů do 5 °C jsou vhodné pro udržení stálých hodnot vodní aktivity. Skladovací teplota těchto sýrů 15 °C však dovoluje udržet stálou hodnotu sušiny. Vyšší teploty způsobily v prvních dnech skladování sýrů značný nárůst vodní aktivity. Tento nárůst může vést k rozsáhlému rozvoji mikroorganismů. (cs)
  • Water activity is an important thermodynamic value which is used for microorganisms grow prediction. The critical value of water activity is 0.6. The microbial growth is significantly inhibited below this value. There were monitored and evaluated changes in the water activity and dry basis mass during storage of hard cheeses at 5, 15, and 25°C. It was verified that the general recommended storage conditions for hard cheeses to 5°C are suitable to maintain the constant water activity. However the storage temperature 15°C allows maintaining a constant value of dry basis mass. Higher temperatures caused a significant increase in water activity of cheese in the first days of storage. This may lead to the extensive development of microorganisms. (en)
Title
  • Vliv skladovacích teplot na vodní aktivitu tvrdých sýrů
  • Vliv skladovacích teplot na vodní aktivitu tvrdých sýrů (cs)
  • Effect of storage temperature on water activity of hard cheese (en)
skos:prefLabel
  • Vliv skladovacích teplot na vodní aktivitu tvrdých sýrů
  • Vliv skladovacích teplot na vodní aktivitu tvrdých sýrů (cs)
  • Effect of storage temperature on water activity of hard cheese (en)
skos:notation
  • RIV/62157124:16270/12:43871325!RIV13-MSM-16270___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178130
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/62157124:16270/12:43871325
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • storage; temperature; hard cheese; dry matter; Water activity (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1E9B59850CBF]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek a posterů XLII. Lenfeldovy a Höklovy dny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlášek, Václav
  • Langová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Veterinární a farmaceutická univerzita Brno
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7305-632-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 16270
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software